При пожара, избухнал през февруари 2008 година във влака за Кардам загинаха 9 души.

На 4 май 2010 г. плевенските магистрати осъдиха за немарливо изпълнение на служебните задължения и причинена по непредпазливост смърт на 9 души шафнера Георги Георгиев и началник-влака Иванка Костадинова и оправдаха Георги Иванов, който по време на инцидента беше заместник-директор по експлоатацията на „Спални и специални вагони". Негова е издадената заповед за заключване на страничните врати освен с ключ каре и с щифт, което е попречило за отварянето на вратите на вагоните.
Георгиев получи 12 години затвор, а Костадинова - 8 години.

На 2 март 2011 г. великотърновските апелативни магистрати решиха да намалят наказанието на шафнера на 8 години и 6 месеца, а Костадинова получи 5 години лишаване от свобода.

Сега обаче върховните магистрати връщат делото на същия съд за ново разглеждане от друг състав от стадия по допускане на доказателствата. Те дават указания на по-долната инстанция, тъй като смятат, че са допуснати редица нарушения. Според ВКС оплакванията на двамата осъдени  - Георги Георгиев и Иванка Костадинова за явна несправедливост на наложените им наказания са основателни. И същевременно върховните съдии смятат, че съдът във Велико Търново е допуснал грешка, като е оправдал Георги Иванов, съобщи БТА.
До този извод се стига след доказателствения анализ и направените въз основа на него фактически и правни изводи, посочва съдът в мотивите си.

Върховните съдии смятат още, че допуснатите процесуални нарушения са свързани и с фактическата неизясненост на делото за това каква е отговорността на осъдените, затова отменят изцяло решението на Великотърновския апелативен съд.

Пред ВКС двамата подсъдими заявиха, че са невинни, защото са направили  всичко, което е било по силите им, и поискаха да бъдат оправдани.
От своя страна адвокатите на загиналите и прокуратурата заявиха, че наказанията са неоправдано намалени от втората инстанция. Според тях са подценени утежняващите вината обстоятелства. Преди 4 месеца те поискаха от върховните магистрати делото да се върне на апелативния съд, за да се наложат адекватни санкции.