От началото на септември отвори Координационният център за Covid-19 в София. Центърът се намира в Инфекциозна болница в столицата и той има за цел да насочва пациентите, които се съмняват за коронавирус към конкретна болница или домашно лечение.

В Центъра се осъществява прецизен вторичен преглед, събира информация за състоянието на легловата заетост в лечебните заведения, за да се спести разкарването на пациентите в търсене на такива.

"17-те линейки, които ще получим в сряда, ще бъдат използвани основно за пациенти с Covid-19. Те ще бъдат с шофьор и парамедик. Няма откъде да дойдат толкова лекари. Парамедици обаче има. От сряда екипите в центъра ще са близо 60 и ще бъдат напълно достатъчни", категоричен бе шефът на Спешна помощ в София д-р Гелев.

Още снимки вижте тук >>>

Той настоя обновяването на информацията в координационния център за наличните свободни легла в болниците да се прави на всеки 2-3 часа.

"От няколко дни в столицата са разкрити още 100 нови легла за болни от COVID-19, тъй като беше наредено леглата в лечебните заведения да бъдат увеличени с по 10 процента", допълни той.

Снимка: БТА