Сдружението е пловдивска неправителствена организация, чийто управителен съвет е съставен предимно от юристи. Преди две години те са завели подобно дело срещу Топлофикация-Пловдив.

"Искаме от съда да осъди "Топлофикация София" да преустанови нелоялната си търговска практика, с която се начислява такса "сградна инсталация" на потребители, които не желаят и не ползват топлинна енергия за отопление", каза председателя на Управителния съвет на сдружението Димитър Деков пред БНР.

"На практика тези случаи се отразяват в това, че хората, които не желаят да ползват и са демонтирали своите отоплителни тела в апартаментите си или са ги пломбирали, или са с уреди за разпределение, но не ползват отопление, трябва да плащат за това", уточни Деков.

В исковата молба са включени и т.нар. сгради, които са с хоризонтална сградна инсталация, т.е. имат топломери преди входа на жилището си и които въпреки всичко продължават да плащат т.нар. такса "сградна инсталация".

От организацията са убедени, че правото да не се заплаща непоискана и недоставена топлинна енергия произтича от задълженията на България като членка на Европейския съюз. Затова в случай, че съдът не уважи исканията на сдружението, то ще сезира европейските институции. През 2014 организацията е завела същото дело и в Пловдив.

Към настоящия момент обаче делото е висящо, тъй като трябвало да се съберат доказателства.

От "Топлофикация София" коментираха, че действията на дружеството за такса "сградна инсталация" са законни.

"Дружеството изпълнява законодателството такова каквото е", заяви пресатаешето на "Топлофиация София" Елизабет Павлова.

Това е поредно дело срещу такса "сградна инсталация". През март Върховният касационен съд (ВКС) образува такова дело по искане на националния омбудсман Мая Манолова.

Преди това пък от Министерство на енергетиката предложиха за обсъждане нов модел за събиране на спорната такса. Според ведомството е възможно при изготвянето на сметките да се приложи модел, според който близо една трета от сумата да е за топла вода, а 70 на сто за парно. От тези 70%, 30 да са за сградна инсталация, а останалите за отопление. От министерството се аргументираха, че това е моделът, който се прилага в Германия и Франция. Още повече, че според данните на "Топлофикация София", средният процент сградна инсталация е 32.

Засега обаче закодателна промяна за такса "сградна инсталация" няма.