Магистратите трябва да се произнесат трябва ли и отказалите се от парно клиенти да плащат за отделяната в сградната инсталация топлоенергия, след като това е непоискана от тях услуга.

Съдът ще режи дали общите условия на топлофикационните дружества са валидни за всички или трябва да се сключват индивидуални договори с тях, тъй като има противоречиви законови разпоредби, включително и разнопосочни съдебни решения по конкретни казуси на клиенти с топлофикационни дружества.

Според едни решения доставката на топлинна енергия за сгради-етажна собственост е колективна услуга, която се ползва от всички живеещи, и не е необходим индивидуален писмен договор с доставчика, за да се приеме, че разходите за топлинна енергия трябва да се плащат от всички.

Отношенията с централно топлофицираните сгради са уредени в общите условия на доставчиците, което е разписано в Закона за енергетиката. Освен това се приема, че като купуват жилище в топлофициран имот собствениците са наясно, че стават потребители на топлинна енергия и клиенти на топлофикация.

В други съдебни решения се приема, че Законът за енергетиката визира, че всички собственици и титуляри на вещно право на ползване в сграда-етажна собственост, присъединени към абонатна станция, са клиенти на топлинна енергия, но в същото време това се счита за непоискана услуга според Закона за защита на потребителите, който според Манолова е по-висшият.

Съдът трябва да се произнесе кое от двете твърдения е вярното.

В момента таксата за сградна инсталация в сметките за парно е включена в графата "Отопление на имот", коментира пред OFFNews омбудсманът на "Топлофикация София" Деян Дянков.

"Точно колко сме платили за тръбите за парно става ясно само в изравнителните сметки, сградната инсталация се изчислява според кубатурата на апартамента и се разпределя процентно между собствениците. Ако обаче в блока, в който живеете, някой краде парно - например обявил е нулево потребление, но си включва тайно радиаторите, сумата за сградна инсталация може да се окаже по-висока в сравнение с предишна година", уточни той.