Коментари - Потребители заведоха иск срещу ”сградна инсталация” в София | Днес.dir.bg

Потребители заведоха иск срещу ”сградна инсталация” в София

Сдружение за правна помощ на потребителите са внесли колективен иск в съда срещу "Топлофикация София". Става дума за т.нар. такса "сградна инсталация".

Обратно в новината

Коментари - Потребители заведоха иск срещу ”сградна инсталация” в София | Днес.dir.bg

Коментари

Истината е, че най-много протестират против Топлофикация, тези, които най-много крадат парно от съседите си. Забравя се нещо важно - Топлофикация доставя услугата си до абонатната станция, а не до апартаментите, както им се иска на някои.

След като топлофикация доставя услугата си до абонатната станция , тя не би била заинтересувана как се разпределя по нататък. Но това съвсем не е така. Действително има загуби по тръбите и тези с изключено парно се топлят гратис за сметка на другите , но топлофикация си взема парите по показанията от абонатната станция и от тази гледна точка е справедливо да има такса сградна инсталация. Но тези които се топлят на климатик или дори вентилаторна печка или маслен радиатор са прецакани. Има съмнение че високата такса сградна инсталация обслужва завишено отчитане на топлинната енергия. Ето защо сгради с топлоизолация, хоризонтална сградна инсталаций и отопляващи се с климатици и други уреди най добре е да не плащат, а тези които ги няма изобщо би трябвало да платят , но някакъв нисък процент около 10 % или по - малко. Фактът че топлофикация си държи на това отчитане , а не на само на показанията на топломерите в абонатната станция не е мотивирано от тяхна гледна точка. При хоризонталната сградна инсталация , вертикалният странг е един и при четири апартамента води до двойно по малки загуби и като се изолира по добре загубите са съвсем по - малки и те могат да се преразпределя с някакъв процент околo 5 - 6 %.

сред юристите има много самонадеяни хора, които вместо да защитават действуващите закони насъскват недоволни от спазването на законите и създават ескалация на недоволство в държавата - дали не време съдебната ни система да им обясни по подобаващ начин че такива действия са правилни . Ако нещо в законите не се връзва - нека по правен ред да се реши проблема. Защо всеки който не разбира същността на проблема да се прави на бабаит че може да го реши? Що за юридическа лъжа е твърдението за "непоискана услуга"?! ВСЕКИ ЖИВУЩ В СГРАДА , ПРОЕКТИРАНА И ИЗПЪЛНЕНА ЗА ОТОПЛЕНИЕ ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ Е ДАЛ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ИСКАНЕ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В ТОПЛОПРЕНОСНАТА МРЕЖА , А ИСКАНЕТО Е БИЛО КОЛЕКТИВНО ПРИЕТО. Сега някой искал само топла вода, друг само парно, трети нищо не искал и всеки иска неговата да стане - няма как , освен ако си построи къща и там каквото си иска това ще му проектират специалистите. Ако човекът е умен ще му е ясно, че ако реши да продава имота си ще е по-изгодно да има и възможност за топло или газофициране. ЖИВУЩИТЕ В ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ НЯМАТ ДРУГ ИЗБОР ОСВЕН ОБЩО РЕШЕНИЕ НА ВСИЧКИ СОБСТВЕНИЦИ- ИЛИ ВСИЧКИ В СГРАДАТА СТАВАТ АБОНАТИ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ИЛИ ВЗЕМАТ КОЛЕКТИВНО РЕШЕНИЕ АБОНАТНАТА СТАНЦИЯ ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ЗАЩОТО ТЯ СЕГА Е СОБСТВЕНОСТ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ. Къде сте юристи да обясните на хората истината , ами заедно с журналисти, също толкова наясно със законите, буните обществото и призовавате за анархия и неплащане на деиствително консумирана услуга ?!

Докато не изчезне следният текст "ОТОПЛЯЕМ ОБЕМ ПО ПРОЕКТ" от Законът за енергетиката, промяна няма да има за клиентите и реални сметки: Например в Допълнителни разпоредби на ЗЕ (цитирам): чл. 38. "Отопляем обем на имот" включва обема на всички собствени и/или ползвани от абоната помещения и съответните припадащи се части от общите части на сградата, предвидени за отопление по проект. 39. "Отопляем обем на общите части" е сумата от обемите на помещението от общите части на сграда - етажна собственост, с предвидени по проекта отоплителни тела." Чл. 143. (Изм. - ДВ, бр. 35 от 2015 г., в сила от 15.05.2015 г.) (1) Потребителите на топлинна енергия в сграда - етажна собственост, избират метод за определяне на количеството топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация, при въведена система за дялово разпределение чрез индивидуални разпределители съгласно наредбата по чл. 125, ал. 3. ...(5) В случаите по ал. 1, 2 и 4 топлинната енергия се разпределя между всички клиенти пропорционално на отопляемия обем по проект." (текстовете са копирани от лекс .бг, ЗЕ) Всичко им е законно, ЗЕ трябва да се промени - това е истината и да не им се позволява на "топлофикациите" сами да си отчитат търговският уред в абонатната!

в закона има доста противоконституционни текстове! ще бъдат атакувани! освен това трябва да бъде заведен иск срещу общината!

но докато ТАКЪВ ТЕКСТ ИМА В ЗАКОНА, ТО ЗАКОНЪТ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА. Но трябва да е ясно , че промяната на този текст ЩЕ ОЩЕТИ БОЛШИНСТВОТО ПОТРЕБИТЕЛИ ЗА СМЕТКА НА ЕДНА ГЛАСОВИТА МАЛОБРОЙНА ЧАСТ , готова да тълкува европейска директива така както дяволът тълкува евангелието.

Измервателният уред е ТОПЛОМЕРА, и той е собственост на продавача, както е цялата търговия по света. Ако купувачът е недоволен от меренето има право да изиска от правоимаща лаборатория да провери уреда. Въпросът не е до отделния клиент от какво не е доволен , а от това дали ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ Е НЕДОВОЛНА ОТ ДОСТАВЕНАТА УСЛУГА. Няма единични абонати - има единични консуматори в ЕДНА АБОНАТНА СТАНЦИЯ.

Измервателен уред е и топломера или както и да го нарекат, залепен за радиатора и подлежат на периодичен метрологичен контрол. На такъв според Закона за Енергетиката подлежи и всяко съоръжение, прикачено към отоплителната инсталация.

Учудвам се от простотията, която се вихри във форума по дадената тема! Има само няколко разумни експертни становища, които стадото масово отхвърля. Явно форумът е място за изливане на полюции и миазми от полуграмотни комплексари. Четете им мотивацията и ще се уверите в това!

Ти ли имаш "експертно" становище бе? Щото ти изнася някой друг да ти плаща на теб парното, нали? Ако искаш парно, плащаш за доставката до твоя имот! А ако следваме правната логика, плащаш на мен обезщетение, че ползваш имота ми за това!

калояне, ама ти си от тези "упоритите" а?! кой плаща загубите до абонатните станции? че то тръбите на топлофикция на улицата пак ме топлят!

а ти знаеш ли кой плаща загубите по преноса на ел.енергия от централите до твоя електромер? Тези загуби СА ВКЛЮЧЕНИ В ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО на услугата. Защо роптаеш срещу топлофикационните - те са аналогични.

Това не е "такса" бе, простаци, а стойността на част от енергията за отопление, отдавана в сградата и жилищата от общите части на отоплителната инсталация, на които няма как да бъдат монтирани разпределители. Искаш или не, потребяваш тази енергия при щрангова сградна инсталация! Делът й в общата потребена в сградата енергия за отопление е от 5-10% през студените до 40-60% през преходните месеци. Справка: наредбата на Германия! Останалото е българска простотия и гювеч за адвокатите! Некадърната държава не можа да задължи фирмите за дялово разпределение да изготвят на база измервания технически разчет за всяка сграда за отдавана от сградната инсталация топлина в абсолютни стойности в зависимост от средната температура на топлоносителя и средната температура на въздуха в сградата за месеца. затова стадото ще блее, а адвокатите ще си пълнят гушите от безсмислените искове!

Не потребяваш В ИМОТА СИ нещо, което не искаш. Ти "потребяваш" ли музиката, която аз в къщи си пускам по-силно? И дължиш ли ми обезщетение за това?

По времето на лошия социализъм, който малоумниците наричат комунизъм, парното се плащаше на кубатура отопляема площ и нямаше такива добри капиталистически трикове като "сградна инсталация" и "дялово разпределение", от които се хрантутят монополистът "Топлофикация София" и паразитните частници отчитащи и начитащи разпределението на топлото - кой колко да плати, ама времето било много студено, затова - двойно. При "малограмотния", а според някои и страшен диктатор др. бай Тошо плащах за двустаен панелен апартамент от 65 кв.м. по 15лв/месец без всякакви допълнителни такси, разправии и т.н., като температурата си я нагласях по желание до 25 градуса. Нямаше кавги, дела, и зли бирници. Затова беше мнооого, мнооого, ама много лошо. СЕГА Е ГОЛЯМ КЕФ! РАДВАЙ СЕ ПРОСТ СОФИЙСКИ НАРОДЕ!!!

Ха-ха. Мечтата на недоучилия селяндур: двустайна панелка с евтино парно, ленински съботник през април, почивна станция с общ телевизор в столовата, опашки за банани, чушкопек на балкона, просташки шегички на пейката пред блока и обсъждане на по-интелигентните, които бягат от уравниловката; слушане на политпросвета в завода или института всеки петък, три подписа и характеристика за излизане в чужбина (разбирай само соц-лагера); задължително членство в БКП, за да напреднеш в службата. Все пак предпочитам да плащам сградна инсталация. Свободата е по-важна от салама драги!

Свободата е по-важна от салама... ... а за Англия и излаза от ЕС ?! И там ли свободата е по-важна соросоиде ?

Много добре си запознат с нещата, които си правил.

Не беше правилно, но поне беше евтино. Само че кажи ми, другарю, как си нагласяваше температурата на 25 градуса?

С помощта на термометъра монтиран от вътрешната страна на прозореца! Разбра ли Санчо?

сега е голям кеф щото простият бай Тошо не можа да си направи сметката, че ако парното е по 15 лева на месец държавата ще фалира. Както и стана. Сега баце, си доплащаш и за онея благи времена. Радвам се, че ти е кеф - и на бившите величия и ДКМС дейци сега също им е кеф щото вместо да гният в затвора, простият овчи народ още работи за тях (под формата на висока цена на изкупуване на ВЕИ ток). Така че ти си говори каквото искаш, ама фактите са налице - историята не може да се пренапише.

Да, ама имаше 25% потребление за помещенията с изключени радиатори!

Точно "сградната инсталация" е жив комунизъм. При капитализма плащаш само това, което си поръчал.

Трябва да се заплаща само по данните на входящата топлина.Къде си го харчим-през прозорците или през комина си е нащ проблем!

И откъде бяха мангизите на вальо топлото?Айде топлоумниците да обяснят.

По тошово време....да не ви обяснявам,че ще ме изкарате комунист.Всеки път плащам за изчислението на кубиците,като,че апартамента ми е надуваем и се променя.

да си комунист. Лошо е когато си с полиран от колониалните медии мозък.

Какво да очакваме, когато законите се правят и прилагат в обслужване на частни и групови интереси, а не в интереса на цялото общество?! Може ли м-рката на правосъдието да вземе отношение по "казуса"?!

задължителното здравно осигурвяне също е незаконно в българия! защот противоречи на същата европейска директива според която никoй не може да ви задължи да потребявате стока или услуга !

На незнаеща и неразбираща, 'щото тя беше сред тези (правителство), които създадоха този абсурден прецедент с т.нар. "сградна инсталация"! "Парното" е една от златните кокошки на всички правителства, затова никой не пов дигна въпроса за откровено рекетьорските цени на тази услуга: произвежда се ток, който държава изкупува, а т.нар. парно е в по-голямата си част отпаден продукт от производството на ел. енергия (къде отива топлата вода?!). Получава се така, че едно и също нещо се фактурира 2-3 пъти!

Не е такса, а е стойност на ползвана в сградата топлинна енергия. Плаща се навсякъде по света, където има топлофицирани сгради етажна собственост. Не може да я отмени съдът. Може да я отмени само Всевишният (за вярващите) или Природата (за атеистите).

Коментарът ти и подобни на него имат този недостатък, че изкарват нещата извън общия контекст на проблема. Не се прави на толкова отворен с това, че така било навсякъде! Да направим едно сравнение и ще се получи нещо много по-различно от това, за което говориш "по принцип". Ама, тук не може да се говори по принцип, капиши?! Я ни просветли,, като си толкова голям физи, какво се случи с твоята наука, което да оправдае трикратното увеличение на дела на сградната инсталация? Престанете да се правите на интересни...

По твоята логика трябва да ми плащаш за това,че съм заредил в магазина си компот от вълча ябълка с аромат на кулендро/ако знаеш какво е/ ,а ти не си го купил и не го искаш , срока му на годност изтече и го бракувах!

Лаикът, а след него и Търговецът - наистина сте лаици, но освен това и простаци, защото не съзнавате тъпотията си!

Само не разбрах къде "навсякъде по света" е така :) Сградна инсталация има, да, но тя не се плаща от всички собственици, а само от онези, които ползват парно (и имат договор за това). А ако сградата е собственост на общината (или на един собственик), тогава тази такса се разпределя между всички НАЕМАТЕЛИ в сградата. Аз обаче не съм наемател на апартамента си, а съм собственик. Тънък момент, който се пропуска (или не се разбира) от такива "физици"...

Сградната инсталация е узаконен грабеж по отношениеа потребителите на парно. Какви загуби, какви монголски тугрици са ви в главите?! В абонатната има топломер, който показва количеството енергия, която постъпва в сградата. Всеки ап. има топломери, които са знаменателят. Разделяме гл. топломер на бр. на индивидуалните такива и с/ката е ясна кой колко дължи. Сградната инсталация в сегашния й рекетьорски вид я въведоха, нарушавайки всяакакви закони : човешки и божествени, за да не спре далаверата на държавата в лицето на Топлофикация, заради масовото отказване от парно, поради малоумието на тези, които решиха, че могат да стрижат народа до безкрай и безнаказано. Сложете лицето Р.Овч на стола на "лъжата" и му задайте правилните въпроси и всичко ще лъсне.

Нали е сещаш, че топлината се отделя не само в радиаторите?

Чудесно прозрение! Топлината се отделя също така и от климатиците, камините, ел.радиатори и други. Защо при тях няма тази сг(К)радна инсталация! Един съвременен климатик отоплява много по-ефективно и евтино от топлофикация.

Чул ли си ,че който поръчва музиката ,той плаща и сметката? Аз не съм искал и не искам парното Ви/може пък в апартамента си да отглеждам ...пингвини,както някои"граждани си гледат кокошки в мазетата/. Така ,че ако искате парно изолирайте си сградната инсталация и стените към неотопляваните апартаменти!

всъщност индивидуални топломери няма "всеки" апартамент. Имат съвсем малко такива, защото един индивидуален топломер струва 450 лева и нагоре. А тези пластмаси, дето ги слагат по радиаторите и струват по 34 лева единият са уреди за дялово разпределение, а не топломери. Ако се сложат топломери ще излезе една много нерадостна картинка на загубите и между-съседските кражби.

Тези юристи да си изхвърлят дипломите в близката река. Всеки собственик в сграда с централно отопление е длъжен да плаща всички разходи по сградата, а отоплителната система е част от сградата. Който не му харесва да си продава апартамента и да си купи къща.

като теб, държавата е на този хал. За теб явно понятия като законност, прозрачност, равна отговорност пред закона и пр. в този дух нямат никакво значение. Осъзнаваш ли каква глупост си изтропал тук във форума?!

Отоплението на ТВОЯ ИМОТ не е "разход по сградата". Отоплението на стълбището (ако има такова) е съвсем различна работа. Ако не ги бъркаш двете, може и да зацепиш нещо от темата.

Какво законодателство кви пет лева?! Та това законодателство си го гласувате вие и то обслужва само вас! Я ми отговорете на простото въпросче: На кого му хрумна и на какво "законно" основание кабинета на Станишевото прие през 2006 г. драстично (3 пъти) увеличение на процента на сградната инсталация?!

ДРУГАРКАТА ФАНДЪКОВА ИЗПЪЛНЯВА СТРИКТНО ТОВА КОЕТО И НАРЕДИ ДЪРТИЯ КОМУНИСТ - БОКО, ГОВЕДОТО ОТ БЯНКЯ!!!!!

Нека вземат опит от страните на бивша Югославия, и нещата ще са ясни и гласни!

Вие проверявали ли сте си сметките за няколко години назад? Ще откриете фрапиращи разлики, само не ми пробутвайте приказките за топли и студени зими.

Одит, фалит, съд!

Крайно време е да се заведе иск и срещу наредба номер 4 за водоснабдяването. Не е редно, като всеки има водомер в апартамента си, проверен от оправомощена за това служба, да се плаща обща вода. По този начин редовните клиенти плащат до 30% по-скъпа вода от нередовните.

Таксата сградна инсталация се дължи на загубата на енергия при пренос между етажите. Решението е елементарно. Добрата изолация на щранговете ще намали загубите от пренос до търпимо ниво и няма да струва много. За съжаление топлофикация няма интерес от чисти сметки, защото ще лъсне истината колко струва парното.

е дело на депутатите-лобисти в Парламента! Там " бъка" от такива... непросветени по отношение на законотворчеството, но пък подкупни, алчни личности, които за пари прокарват-гласуват всякакви угодни за свой хора- "закони и закончета"! А народът "тегли каиша"! Затова- искаме грамотни специалисти депутати в Парламента и които да са наполовина от сегашните 240 на брой! Скъпо струващи и неполезни за народа хрантутници - не са ни необходими!

Действително е така! Спомнете си че "Н.С."първоначално беше ГЛАСУВАЛО 18 %такса "Сградна мощност която плащахме 4-5 години. СЛЕД ТОВА ГЛАСУВАХА И Я ПОВИШИХА НА 50% С ГЛАСОВЕТЕ ОСНОВНО ОТ "ДПС",КОИТО ИДВАХА ОТ СЕЛА И ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВИЖДАХА РАДИАТОРИ. И ТАКА- "СГРАДНА МОЩНОСТ" Е ГЛАСУВАН ПРОЦЕНТ- ЛЪЖА Е ЧЕ СЕ "ИЗЧИСЛЯВА" НЕКА ТОПЛОФИКАЦИЯ "СОФИЯ"ПОКАЖЕ МЕТОДИКАТА ПРИДРУЖЕНА С РЕАЛНИ ИЗМЕРЕНИЯ В ИНСТАЛАЦИИ ПРЕД КОМИСИЯ ПОЛЗВАТЕЛИ

Какви загуби те мъчат, друже? В абонатната има топломер, който показва количеството енергия, която постъпва в сградата. Всеки ап. има топломери, които са знаменателят. Разделяме гл. топломер на бр. на индивидуалните такива и с/ката е ясна кой колко дължи. Сградната инсталация в сегашния й рекетьорски вид я въведоха, нарушавайки всяакакви закони : човешки и божествени, за да не спре далаверата на държавата в лицето на Топлофикация, заради масовото отказване от парно, поради малоумието на тези, които решиха, че могат да стрижат народа до безкрай и безнаказано. Сложете лицето Р.Овч на стола на "лъжата" и му задайте правилните въпроси и всичко ще лъсне.

Р.Овч. не е лице. Той е гъз.

Просто този "специален закон" относно най-вече Софийска топлофикация, трябва да се премахне изцяло. Тогава "баш бандюгите" ще сключват договори лично с този който иска да ползва техните услуги а не да се крият зад така наречените "колективни договори" които не знам някъде по света да има, освен в Северна Корея. И няма да крия че съм бесен от това че в Европа в 21 век ми продават все още вода, топлина, светлина а за здравето направо не ми се говори. Според онези които са измислили хартата за човешките права, на всички изброени имам право. Само дето са забравили да уточнят че да "имаш право" е едно, а да упражниш това си право е друго. Тоест да имаш право не значи нищо ако не можеш да го упражниш. Пример: Имам право да пия вода е едно, а да пия вода е друго. Оказва се че от първото евентуууууално може да доведе до второто при изпълнение на куп условия. Егати и правата на човек. Що се хабят изобщо.

Топлофикация София не спазва закона дори и в сегашния му вид. Например в сегашния закон се изисква етажните собственици да имат договор, ама аз такъв не съм виждал.

БРЦК

Идеята е ,че ако не искам парно - не може да ми начисляват 'такса парно'. Точка. Загубите по щранговете да ги начисляват на тези които искат да ползват парно! Точка. Това важи в пълна сила за 'хоризонталните щрангове'. При вертикалните системи е малко по-сложно.

Точка, запетая, те законите касая именно вертикалната планировка. Демек, случая в който няма как да се спре услугата само на един абонат.

БРЦК

Пак не си прочел. Делото ще се води именно за хоризонтани инсталации където има как да се спре парното на индивидуален абонат и топлофикация ПРОДЪЛЖАВА да им начислява 'такса парно'.

...."От организацията са убедени, че правото да не се заплаща непоискана и недоставена топлинна енергия....", да енергията не е поискана, но е доставена в сградата, която е етажна собственост, кой следва да я плаща, ако не собствениците на сградата? Начинът на отопление се залага още при проектиране на сградата, собствениците биха могли да направят промени в сградната инсталация и тогава общите загуби ще намалеят, но това изисква инвестиции от тяхна страна....

да, то по твоята логика що не почнеш да плащаш такса за това че си се отказал от мобилен оператор например? те продължават да разпорстраняват услугата, обхват има, антени има всичко има. Значи и ти трябва да плащаш въпреки, че си се отказал и си на друг оператор вече

БРЦК

Глупости. Защо АЗ, който не искам парно, да плащам солидарно с тези, които искат парно. Щом ТЕ искат парно - ТЕ да си плащат загубите. Реално през апартамент с хоризонтална инсталация няма загуби и няма потребление.

Има загуби, но не са в твоя апартамент, а на стълбището.

проектирането и предлагането беше още при социализъма. Ама социализма падна, а таксите остават, без да им пука, че тогава условията за ползване бяха човешки, а сега са пладнешки!

НАЧИНА -"ДА" КОЛИЧЕСТВОТО- "НЕ"

От министерството се аргументираха, че това е моделът, който се прилага в Германия и Франция Едва ли моделът във Франция и Германия е узаконяване на кражбата, както е у нас.

И кой точно краде и какво? Апропо, а ако живееш в къща, кой точно те краде?

В случая става дума за модела "кражба от живущите в блокове-сгради", където живеят много хора! Не става дума за частна къща, макар че някои като Водоснабдяване намират начин и къщите да "оскубят"...

Фундаменталния ти въпрос е библейското: ПазиБоже сляпо да прогледне! - Твоят случай...

Да ни направят и заплатите като във Франция и Германия.

За сведение: В нова сграда, с хоризонтални щрангове, живущите сами си засичахме разхода в течение на цяла година. При условие, че в част от жилищата не се ползваше парно отопление загубите в инсталацията бяха 25%. В апартаментите, които отначало имаха в съседство частично отопляеми жилища регистрираха, че след като съседите са започнали да ползват парно, а не климатик значително се е подобрило затоплянето на помещенията им. Истината е, че както шумът се разпостранява в сградата, така и топлината. Тези, които се отопляват с печки на твърдо гориво могат да претендират, че участват в общото затопляне на сградата, но климатици и духалки водят до ощетяване на съседите.

топленето с духалки- враг номер 1 на Тутраканската селищна система! всеки климатик в блока- юмрук в лицето на демокрацията! Гражданино! Кажи 'не' на неотопляваните апартменти! тъй де, да си дойдем на думата.

и сега какво предлагаш? по тази логика вместо тишина - всички да пуснем музика на максимум та да не ни прави впечатление шума? --- кой е виновен, че апартаментите не са топло и дори шумо-изолирани?! сега ще ти река - пак тия 240 калпазани и другите мушмуроци от т.н. строителен сектор, дето вземат на м2 като за супер лукс, а резултат ей ти го на! честита на всички ви мизерия!

Голяма стъкмистика са твоите изводи. Разликата не идва от начина на отопление, а от ритъма на отопление. Обичайно тези, които се топлят на климатици и духалки, ги включват, когато се приберат у дома. Когато така им е достатъмно комфортно всичко е ОК. Аз практикувам същото нещо, само че с радиаторите на топлофикация. Просто съм монтирал едни програмируеми вентили и ми пускат парното 20 минути преди да се приберем, а вечер, докато спим, поддържат по-ниска температура. Смятам че съм ги избил като пари за половин отополителен сезон, а моите съседи рИвЪт също като тебе.

Аз не мисля така. В най-студените дни парното у нас доставяше хладка вода. Ако не беше електрическата печка, щяхме да сме умрели от студ. От тогава не гледам с добро око на този комун-отоплителен метод. По-скоро ми прилича на система за надлъгване кой колко да плати за нещо, което не е ясно измерено. И се пише инженер, а не като твоето. Не харесвам неграмотните неща, дори и нарочно да са писани така. Все пак какво искаш да кажеш с тази нелепица?

Най-после има проблясъци на пазарно мислене в посткомунистическа България! Все още сме в преход от нищото към ... никой не знае какво. Все още комунягите държат здраво лостовете за манипулация. Законите ни за пред Брюксел са лъскави, обаче наредбите управляват тук. Само който не е излизал в чужбина не знае за какво става дума. А качеството на услугата кога ще може да контролираме ефективно като потребители? Или да не си въобразяваме - все още сме абонати! Не искам да плащам студена вода през зимата като за вряла!

Ония 240 хрантутници да вземат да променят законодателството вместо само заплати и рушвети да лапат, ама не им изнася!

Има ли някой инж.по топлотехника, запознат с този казус,който да пише приблизително какъв процент енергия отдава действително тази сградна инсталация при положение че няма радиатори по общите части във вход със седем етажа.

Много зависи колко радиатора има по апартаментите, колко от тях се ползват и колко пердета ги покриват. Не ти трябва топлотехник, за да разбереш, че не може да се сметне само по зададен брой етажи.

Имам предвид, че в граничния случай, когато всички са си изключили радиаторите, процентите на сградната инсталация са 100.

Ако всички радиатори на щранга са изключени, загубите от него са 0%, но ако един си включи радиатора на щранга в 8 етажен блок, загубите са почти колкото 2 радиатора, т.е. над 200%.

виж сега, преди да продължа нека да направим уточнението, че в бг няма върховенство на закона а и самия той е негоден и противоконституционен! --- ищците са прави, защото когато аз имам топломер на входа на апартамента си, евентуалните загуби са единствено и само от преноса до мен! ключовия аргумент, който удря топлофикациите и държавата-дефектен законотворец е че този пренос не се различава от преноса до абонатната станция! в случаите на соц. щрангове това не е така, защото не може да се контролира реално употребената топл. енергия от даден апартамент.

Изчислението е принципно много просто и ясно . Топлината се отделя през някаква повърхност, ако няма повърхност няма отделяне! И така: При инсталацията на топлофикация в една типова панелна сграда има две повърхности през които може да се отделя топлина от циркулиращата вода. Това са повърхостта на проводящите тръби и отоплителните тела / радиатори/. Изчисляват се с еднаква точност двата вида повърхности / събрани общата им стойност трябва да е 100%/ . Отношението на повърхността на тръбите от сградната инсталация към общата повърхност дава процента на излъчване/ загуби/ от тези тръби. За типов панелен блок този процент по мои изчисления беше 8,5% / преди да започне каквото и да е сваляне и изключваме на радиатори/ ! В закона този процент е записан завишен многократно. Това е законодателен грабеж срещу българите повече от десет години! И да подчертая, всички гласували за управляващите партии в този период са съучастници в този грабеж.

това важи за новите блокове старите си плащат защото е заварено положение.НПО-тата ВЪН

Такса сградна инсталация трябва да се разпределя, не на база кубатура, а на база потребена енергия за отопление.

Самата сградна инсталация е потребена, но неотчетена енергия. Единствено има спор за пропорцията на отчетена/неотчетена. И мисля може да се променя след съответната молба към топлофикацията. Стига общото събрание на входа да се събере и да реши.

нещо толкова просто се прави на сложно с наредби и закончета само с една цел - да се издоят вързаните.

Коментари - Потребители заведоха иск срещу ”сградна инсталация” в София | Днес.dir.bg

Потребители заведоха иск срещу ”сградна инсталация” в София

Сдружение за правна помощ на потребителите са внесли колективен иск в съда срещу "Топлофикация София". Става дума за т.нар. такса "сградна инсталация".

Обратно в новината

Коментари - Потребители заведоха иск срещу ”сградна инсталация” в София | Днес.dir.bg

Коментари

Истината е, че най-много протестират против Топлофикация, тези, които най-много крадат парно от съседите си. Забравя се нещо важно - Топлофикация доставя услугата си до абонатната станция, а не до апартаментите, както им се иска на някои.

След като топлофикация доставя услугата си до абонатната станция , тя не би била заинтересувана как се разпределя по нататък. Но това съвсем не е така. Действително има загуби по тръбите и тези с изключено парно се топлят гратис за сметка на другите , но топлофикация си взема парите по показанията от абонатната станция и от тази гледна точка е справедливо да има такса сградна инсталация. Но тези които се топлят на климатик или дори вентилаторна печка или маслен радиатор са прецакани. Има съмнение че високата такса сградна инсталация обслужва завишено отчитане на топлинната енергия. Ето защо сгради с топлоизолация, хоризонтална сградна инсталаций и отопляващи се с климатици и други уреди най добре е да не плащат, а тези които ги няма изобщо би трябвало да платят , но някакъв нисък процент около 10 % или по - малко. Фактът че топлофикация си държи на това отчитане , а не на само на показанията на топломерите в абонатната станция не е мотивирано от тяхна гледна точка. При хоризонталната сградна инсталация , вертикалният странг е един и при четири апартамента води до двойно по малки загуби и като се изолира по добре загубите са съвсем по - малки и те могат да се преразпределя с някакъв процент околo 5 - 6 %.

сред юристите има много самонадеяни хора, които вместо да защитават действуващите закони насъскват недоволни от спазването на законите и създават ескалация на недоволство в държавата - дали не време съдебната ни система да им обясни по подобаващ начин че такива действия са правилни . Ако нещо в законите не се връзва - нека по правен ред да се реши проблема. Защо всеки който не разбира същността на проблема да се прави на бабаит че може да го реши? Що за юридическа лъжа е твърдението за "непоискана услуга"?! ВСЕКИ ЖИВУЩ В СГРАДА , ПРОЕКТИРАНА И ИЗПЪЛНЕНА ЗА ОТОПЛЕНИЕ ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ Е ДАЛ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ИСКАНЕ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В ТОПЛОПРЕНОСНАТА МРЕЖА , А ИСКАНЕТО Е БИЛО КОЛЕКТИВНО ПРИЕТО. Сега някой искал само топла вода, друг само парно, трети нищо не искал и всеки иска неговата да стане - няма как , освен ако си построи къща и там каквото си иска това ще му проектират специалистите. Ако човекът е умен ще му е ясно, че ако реши да продава имота си ще е по-изгодно да има и възможност за топло или газофициране. ЖИВУЩИТЕ В ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ НЯМАТ ДРУГ ИЗБОР ОСВЕН ОБЩО РЕШЕНИЕ НА ВСИЧКИ СОБСТВЕНИЦИ- ИЛИ ВСИЧКИ В СГРАДАТА СТАВАТ АБОНАТИ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ИЛИ ВЗЕМАТ КОЛЕКТИВНО РЕШЕНИЕ АБОНАТНАТА СТАНЦИЯ ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ЗАЩОТО ТЯ СЕГА Е СОБСТВЕНОСТ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ. Къде сте юристи да обясните на хората истината , ами заедно с журналисти, също толкова наясно със законите, буните обществото и призовавате за анархия и неплащане на деиствително консумирана услуга ?!

Докато не изчезне следният текст "ОТОПЛЯЕМ ОБЕМ ПО ПРОЕКТ" от Законът за енергетиката, промяна няма да има за клиентите и реални сметки: Например в Допълнителни разпоредби на ЗЕ (цитирам): чл. 38. "Отопляем обем на имот" включва обема на всички собствени и/или ползвани от абоната помещения и съответните припадащи се части от общите части на сградата, предвидени за отопление по проект. 39. "Отопляем обем на общите части" е сумата от обемите на помещението от общите части на сграда - етажна собственост, с предвидени по проекта отоплителни тела." Чл. 143. (Изм. - ДВ, бр. 35 от 2015 г., в сила от 15.05.2015 г.) (1) Потребителите на топлинна енергия в сграда - етажна собственост, избират метод за определяне на количеството топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация, при въведена система за дялово разпределение чрез индивидуални разпределители съгласно наредбата по чл. 125, ал. 3. ...(5) В случаите по ал. 1, 2 и 4 топлинната енергия се разпределя между всички клиенти пропорционално на отопляемия обем по проект." (текстовете са копирани от лекс .бг, ЗЕ) Всичко им е законно, ЗЕ трябва да се промени - това е истината и да не им се позволява на "топлофикациите" сами да си отчитат търговският уред в абонатната!

в закона има доста противоконституционни текстове! ще бъдат атакувани! освен това трябва да бъде заведен иск срещу общината!

но докато ТАКЪВ ТЕКСТ ИМА В ЗАКОНА, ТО ЗАКОНЪТ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА. Но трябва да е ясно , че промяната на този текст ЩЕ ОЩЕТИ БОЛШИНСТВОТО ПОТРЕБИТЕЛИ ЗА СМЕТКА НА ЕДНА ГЛАСОВИТА МАЛОБРОЙНА ЧАСТ , готова да тълкува европейска директива така както дяволът тълкува евангелието.

Измервателният уред е ТОПЛОМЕРА, и той е собственост на продавача, както е цялата търговия по света. Ако купувачът е недоволен от меренето има право да изиска от правоимаща лаборатория да провери уреда. Въпросът не е до отделния клиент от какво не е доволен , а от това дали ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ Е НЕДОВОЛНА ОТ ДОСТАВЕНАТА УСЛУГА. Няма единични абонати - има единични консуматори в ЕДНА АБОНАТНА СТАНЦИЯ.

Измервателен уред е и топломера или както и да го нарекат, залепен за радиатора и подлежат на периодичен метрологичен контрол. На такъв според Закона за Енергетиката подлежи и всяко съоръжение, прикачено към отоплителната инсталация.

Учудвам се от простотията, която се вихри във форума по дадената тема! Има само няколко разумни експертни становища, които стадото масово отхвърля. Явно форумът е място за изливане на полюции и миазми от полуграмотни комплексари. Четете им мотивацията и ще се уверите в това!

Ти ли имаш "експертно" становище бе? Щото ти изнася някой друг да ти плаща на теб парното, нали? Ако искаш парно, плащаш за доставката до твоя имот! А ако следваме правната логика, плащаш на мен обезщетение, че ползваш имота ми за това!

калояне, ама ти си от тези "упоритите" а?! кой плаща загубите до абонатните станции? че то тръбите на топлофикция на улицата пак ме топлят!

а ти знаеш ли кой плаща загубите по преноса на ел.енергия от централите до твоя електромер? Тези загуби СА ВКЛЮЧЕНИ В ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО на услугата. Защо роптаеш срещу топлофикационните - те са аналогични.

Това не е "такса" бе, простаци, а стойността на част от енергията за отопление, отдавана в сградата и жилищата от общите части на отоплителната инсталация, на които няма как да бъдат монтирани разпределители. Искаш или не, потребяваш тази енергия при щрангова сградна инсталация! Делът й в общата потребена в сградата енергия за отопление е от 5-10% през студените до 40-60% през преходните месеци. Справка: наредбата на Германия! Останалото е българска простотия и гювеч за адвокатите! Некадърната държава не можа да задължи фирмите за дялово разпределение да изготвят на база измервания технически разчет за всяка сграда за отдавана от сградната инсталация топлина в абсолютни стойности в зависимост от средната температура на топлоносителя и средната температура на въздуха в сградата за месеца. затова стадото ще блее, а адвокатите ще си пълнят гушите от безсмислените искове!

Не потребяваш В ИМОТА СИ нещо, което не искаш. Ти "потребяваш" ли музиката, която аз в къщи си пускам по-силно? И дължиш ли ми обезщетение за това?

По времето на лошия социализъм, който малоумниците наричат комунизъм, парното се плащаше на кубатура отопляема площ и нямаше такива добри капиталистически трикове като "сградна инсталация" и "дялово разпределение", от които се хрантутят монополистът "Топлофикация София" и паразитните частници отчитащи и начитащи разпределението на топлото - кой колко да плати, ама времето било много студено, затова - двойно. При "малограмотния", а според някои и страшен диктатор др. бай Тошо плащах за двустаен панелен апартамент от 65 кв.м. по 15лв/месец без всякакви допълнителни такси, разправии и т.н., като температурата си я нагласях по желание до 25 градуса. Нямаше кавги, дела, и зли бирници. Затова беше мнооого, мнооого, ама много лошо. СЕГА Е ГОЛЯМ КЕФ! РАДВАЙ СЕ ПРОСТ СОФИЙСКИ НАРОДЕ!!!

Ха-ха. Мечтата на недоучилия селяндур: двустайна панелка с евтино парно, ленински съботник през април, почивна станция с общ телевизор в столовата, опашки за банани, чушкопек на балкона, просташки шегички на пейката пред блока и обсъждане на по-интелигентните, които бягат от уравниловката; слушане на политпросвета в завода или института всеки петък, три подписа и характеристика за излизане в чужбина (разбирай само соц-лагера); задължително членство в БКП, за да напреднеш в службата. Все пак предпочитам да плащам сградна инсталация. Свободата е по-важна от салама драги!

Свободата е по-важна от салама... ... а за Англия и излаза от ЕС ?! И там ли свободата е по-важна соросоиде ?

Много добре си запознат с нещата, които си правил.

Не беше правилно, но поне беше евтино. Само че кажи ми, другарю, как си нагласяваше температурата на 25 градуса?

С помощта на термометъра монтиран от вътрешната страна на прозореца! Разбра ли Санчо?

сега е голям кеф щото простият бай Тошо не можа да си направи сметката, че ако парното е по 15 лева на месец държавата ще фалира. Както и стана. Сега баце, си доплащаш и за онея благи времена. Радвам се, че ти е кеф - и на бившите величия и ДКМС дейци сега също им е кеф щото вместо да гният в затвора, простият овчи народ още работи за тях (под формата на висока цена на изкупуване на ВЕИ ток). Така че ти си говори каквото искаш, ама фактите са налице - историята не може да се пренапише.

Да, ама имаше 25% потребление за помещенията с изключени радиатори!

Точно "сградната инсталация" е жив комунизъм. При капитализма плащаш само това, което си поръчал.

Трябва да се заплаща само по данните на входящата топлина.Къде си го харчим-през прозорците или през комина си е нащ проблем!

И откъде бяха мангизите на вальо топлото?Айде топлоумниците да обяснят.

По тошово време....да не ви обяснявам,че ще ме изкарате комунист.Всеки път плащам за изчислението на кубиците,като,че апартамента ми е надуваем и се променя.

да си комунист. Лошо е когато си с полиран от колониалните медии мозък.

Какво да очакваме, когато законите се правят и прилагат в обслужване на частни и групови интереси, а не в интереса на цялото общество?! Може ли м-рката на правосъдието да вземе отношение по "казуса"?!

задължителното здравно осигурвяне също е незаконно в българия! защот противоречи на същата европейска директива според която никoй не може да ви задължи да потребявате стока или услуга !

На незнаеща и неразбираща, 'щото тя беше сред тези (правителство), които създадоха този абсурден прецедент с т.нар. "сградна инсталация"! "Парното" е една от златните кокошки на всички правителства, затова никой не пов дигна въпроса за откровено рекетьорските цени на тази услуга: произвежда се ток, който държава изкупува, а т.нар. парно е в по-голямата си част отпаден продукт от производството на ел. енергия (къде отива топлата вода?!). Получава се така, че едно и също нещо се фактурира 2-3 пъти!

Не е такса, а е стойност на ползвана в сградата топлинна енергия. Плаща се навсякъде по света, където има топлофицирани сгради етажна собственост. Не може да я отмени съдът. Може да я отмени само Всевишният (за вярващите) или Природата (за атеистите).

Коментарът ти и подобни на него имат този недостатък, че изкарват нещата извън общия контекст на проблема. Не се прави на толкова отворен с това, че така било навсякъде! Да направим едно сравнение и ще се получи нещо много по-различно от това, за което говориш "по принцип". Ама, тук не може да се говори по принцип, капиши?! Я ни просветли,, като си толкова голям физи, какво се случи с твоята наука, което да оправдае трикратното увеличение на дела на сградната инсталация? Престанете да се правите на интересни...

По твоята логика трябва да ми плащаш за това,че съм заредил в магазина си компот от вълча ябълка с аромат на кулендро/ако знаеш какво е/ ,а ти не си го купил и не го искаш , срока му на годност изтече и го бракувах!

Лаикът, а след него и Търговецът - наистина сте лаици, но освен това и простаци, защото не съзнавате тъпотията си!

Само не разбрах къде "навсякъде по света" е така :) Сградна инсталация има, да, но тя не се плаща от всички собственици, а само от онези, които ползват парно (и имат договор за това). А ако сградата е собственост на общината (или на един собственик), тогава тази такса се разпределя между всички НАЕМАТЕЛИ в сградата. Аз обаче не съм наемател на апартамента си, а съм собственик. Тънък момент, който се пропуска (или не се разбира) от такива "физици"...

Сградната инсталация е узаконен грабеж по отношениеа потребителите на парно. Какви загуби, какви монголски тугрици са ви в главите?! В абонатната има топломер, който показва количеството енергия, която постъпва в сградата. Всеки ап. има топломери, които са знаменателят. Разделяме гл. топломер на бр. на индивидуалните такива и с/ката е ясна кой колко дължи. Сградната инсталация в сегашния й рекетьорски вид я въведоха, нарушавайки всяакакви закони : човешки и божествени, за да не спре далаверата на държавата в лицето на Топлофикация, заради масовото отказване от парно, поради малоумието на тези, които решиха, че могат да стрижат народа до безкрай и безнаказано. Сложете лицето Р.Овч на стола на "лъжата" и му задайте правилните въпроси и всичко ще лъсне.

Нали е сещаш, че топлината се отделя не само в радиаторите?

Чудесно прозрение! Топлината се отделя също така и от климатиците, камините, ел.радиатори и други. Защо при тях няма тази сг(К)радна инсталация! Един съвременен климатик отоплява много по-ефективно и евтино от топлофикация.

Чул ли си ,че който поръчва музиката ,той плаща и сметката? Аз не съм искал и не искам парното Ви/може пък в апартамента си да отглеждам ...пингвини,както някои"граждани си гледат кокошки в мазетата/. Така ,че ако искате парно изолирайте си сградната инсталация и стените към неотопляваните апартаменти!

всъщност индивидуални топломери няма "всеки" апартамент. Имат съвсем малко такива, защото един индивидуален топломер струва 450 лева и нагоре. А тези пластмаси, дето ги слагат по радиаторите и струват по 34 лева единият са уреди за дялово разпределение, а не топломери. Ако се сложат топломери ще излезе една много нерадостна картинка на загубите и между-съседските кражби.

Тези юристи да си изхвърлят дипломите в близката река. Всеки собственик в сграда с централно отопление е длъжен да плаща всички разходи по сградата, а отоплителната система е част от сградата. Който не му харесва да си продава апартамента и да си купи къща.

като теб, държавата е на този хал. За теб явно понятия като законност, прозрачност, равна отговорност пред закона и пр. в този дух нямат никакво значение. Осъзнаваш ли каква глупост си изтропал тук във форума?!

Отоплението на ТВОЯ ИМОТ не е "разход по сградата". Отоплението на стълбището (ако има такова) е съвсем различна работа. Ако не ги бъркаш двете, може и да зацепиш нещо от темата.

Какво законодателство кви пет лева?! Та това законодателство си го гласувате вие и то обслужва само вас! Я ми отговорете на простото въпросче: На кого му хрумна и на какво "законно" основание кабинета на Станишевото прие през 2006 г. драстично (3 пъти) увеличение на процента на сградната инсталация?!

ДРУГАРКАТА ФАНДЪКОВА ИЗПЪЛНЯВА СТРИКТНО ТОВА КОЕТО И НАРЕДИ ДЪРТИЯ КОМУНИСТ - БОКО, ГОВЕДОТО ОТ БЯНКЯ!!!!!

Нека вземат опит от страните на бивша Югославия, и нещата ще са ясни и гласни!

Вие проверявали ли сте си сметките за няколко години назад? Ще откриете фрапиращи разлики, само не ми пробутвайте приказките за топли и студени зими.

Одит, фалит, съд!

Крайно време е да се заведе иск и срещу наредба номер 4 за водоснабдяването. Не е редно, като всеки има водомер в апартамента си, проверен от оправомощена за това служба, да се плаща обща вода. По този начин редовните клиенти плащат до 30% по-скъпа вода от нередовните.

Таксата сградна инсталация се дължи на загубата на енергия при пренос между етажите. Решението е елементарно. Добрата изолация на щранговете ще намали загубите от пренос до търпимо ниво и няма да струва много. За съжаление топлофикация няма интерес от чисти сметки, защото ще лъсне истината колко струва парното.

е дело на депутатите-лобисти в Парламента! Там " бъка" от такива... непросветени по отношение на законотворчеството, но пък подкупни, алчни личности, които за пари прокарват-гласуват всякакви угодни за свой хора- "закони и закончета"! А народът "тегли каиша"! Затова- искаме грамотни специалисти депутати в Парламента и които да са наполовина от сегашните 240 на брой! Скъпо струващи и неполезни за народа хрантутници - не са ни необходими!

Действително е така! Спомнете си че "Н.С."първоначално беше ГЛАСУВАЛО 18 %такса "Сградна мощност която плащахме 4-5 години. СЛЕД ТОВА ГЛАСУВАХА И Я ПОВИШИХА НА 50% С ГЛАСОВЕТЕ ОСНОВНО ОТ "ДПС",КОИТО ИДВАХА ОТ СЕЛА И ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВИЖДАХА РАДИАТОРИ. И ТАКА- "СГРАДНА МОЩНОСТ" Е ГЛАСУВАН ПРОЦЕНТ- ЛЪЖА Е ЧЕ СЕ "ИЗЧИСЛЯВА" НЕКА ТОПЛОФИКАЦИЯ "СОФИЯ"ПОКАЖЕ МЕТОДИКАТА ПРИДРУЖЕНА С РЕАЛНИ ИЗМЕРЕНИЯ В ИНСТАЛАЦИИ ПРЕД КОМИСИЯ ПОЛЗВАТЕЛИ

Какви загуби те мъчат, друже? В абонатната има топломер, който показва количеството енергия, която постъпва в сградата. Всеки ап. има топломери, които са знаменателят. Разделяме гл. топломер на бр. на индивидуалните такива и с/ката е ясна кой колко дължи. Сградната инсталация в сегашния й рекетьорски вид я въведоха, нарушавайки всяакакви закони : човешки и божествени, за да не спре далаверата на държавата в лицето на Топлофикация, заради масовото отказване от парно, поради малоумието на тези, които решиха, че могат да стрижат народа до безкрай и безнаказано. Сложете лицето Р.Овч на стола на "лъжата" и му задайте правилните въпроси и всичко ще лъсне.

Р.Овч. не е лице. Той е гъз.

Просто този "специален закон" относно най-вече Софийска топлофикация, трябва да се премахне изцяло. Тогава "баш бандюгите" ще сключват договори лично с този който иска да ползва техните услуги а не да се крият зад така наречените "колективни договори" които не знам някъде по света да има, освен в Северна Корея. И няма да крия че съм бесен от това че в Европа в 21 век ми продават все още вода, топлина, светлина а за здравето направо не ми се говори. Според онези които са измислили хартата за човешките права, на всички изброени имам право. Само дето са забравили да уточнят че да "имаш право" е едно, а да упражниш това си право е друго. Тоест да имаш право не значи нищо ако не можеш да го упражниш. Пример: Имам право да пия вода е едно, а да пия вода е друго. Оказва се че от първото евентуууууално може да доведе до второто при изпълнение на куп условия. Егати и правата на човек. Що се хабят изобщо.

Топлофикация София не спазва закона дори и в сегашния му вид. Например в сегашния закон се изисква етажните собственици да имат договор, ама аз такъв не съм виждал.

БРЦК

Идеята е ,че ако не искам парно - не може да ми начисляват 'такса парно'. Точка. Загубите по щранговете да ги начисляват на тези които искат да ползват парно! Точка. Това важи в пълна сила за 'хоризонталните щрангове'. При вертикалните системи е малко по-сложно.

Точка, запетая, те законите касая именно вертикалната планировка. Демек, случая в който няма как да се спре услугата само на един абонат.

БРЦК

Пак не си прочел. Делото ще се води именно за хоризонтани инсталации където има как да се спре парното на индивидуален абонат и топлофикация ПРОДЪЛЖАВА да им начислява 'такса парно'.

...."От организацията са убедени, че правото да не се заплаща непоискана и недоставена топлинна енергия....", да енергията не е поискана, но е доставена в сградата, която е етажна собственост, кой следва да я плаща, ако не собствениците на сградата? Начинът на отопление се залага още при проектиране на сградата, собствениците биха могли да направят промени в сградната инсталация и тогава общите загуби ще намалеят, но това изисква инвестиции от тяхна страна....

да, то по твоята логика що не почнеш да плащаш такса за това че си се отказал от мобилен оператор например? те продължават да разпорстраняват услугата, обхват има, антени има всичко има. Значи и ти трябва да плащаш въпреки, че си се отказал и си на друг оператор вече

БРЦК

Глупости. Защо АЗ, който не искам парно, да плащам солидарно с тези, които искат парно. Щом ТЕ искат парно - ТЕ да си плащат загубите. Реално през апартамент с хоризонтална инсталация няма загуби и няма потребление.

Има загуби, но не са в твоя апартамент, а на стълбището.

проектирането и предлагането беше още при социализъма. Ама социализма падна, а таксите остават, без да им пука, че тогава условията за ползване бяха човешки, а сега са пладнешки!

НАЧИНА -"ДА" КОЛИЧЕСТВОТО- "НЕ"

От министерството се аргументираха, че това е моделът, който се прилага в Германия и Франция Едва ли моделът във Франция и Германия е узаконяване на кражбата, както е у нас.

И кой точно краде и какво? Апропо, а ако живееш в къща, кой точно те краде?

В случая става дума за модела "кражба от живущите в блокове-сгради", където живеят много хора! Не става дума за частна къща, макар че някои като Водоснабдяване намират начин и къщите да "оскубят"...

Фундаменталния ти въпрос е библейското: ПазиБоже сляпо да прогледне! - Твоят случай...

Да ни направят и заплатите като във Франция и Германия.

За сведение: В нова сграда, с хоризонтални щрангове, живущите сами си засичахме разхода в течение на цяла година. При условие, че в част от жилищата не се ползваше парно отопление загубите в инсталацията бяха 25%. В апартаментите, които отначало имаха в съседство частично отопляеми жилища регистрираха, че след като съседите са започнали да ползват парно, а не климатик значително се е подобрило затоплянето на помещенията им. Истината е, че както шумът се разпостранява в сградата, така и топлината. Тези, които се отопляват с печки на твърдо гориво могат да претендират, че участват в общото затопляне на сградата, но климатици и духалки водят до ощетяване на съседите.

топленето с духалки- враг номер 1 на Тутраканската селищна система! всеки климатик в блока- юмрук в лицето на демокрацията! Гражданино! Кажи 'не' на неотопляваните апартменти! тъй де, да си дойдем на думата.

и сега какво предлагаш? по тази логика вместо тишина - всички да пуснем музика на максимум та да не ни прави впечатление шума? --- кой е виновен, че апартаментите не са топло и дори шумо-изолирани?! сега ще ти река - пак тия 240 калпазани и другите мушмуроци от т.н. строителен сектор, дето вземат на м2 като за супер лукс, а резултат ей ти го на! честита на всички ви мизерия!

Голяма стъкмистика са твоите изводи. Разликата не идва от начина на отопление, а от ритъма на отопление. Обичайно тези, които се топлят на климатици и духалки, ги включват, когато се приберат у дома. Когато така им е достатъмно комфортно всичко е ОК. Аз практикувам същото нещо, само че с радиаторите на топлофикация. Просто съм монтирал едни програмируеми вентили и ми пускат парното 20 минути преди да се приберем, а вечер, докато спим, поддържат по-ниска температура. Смятам че съм ги избил като пари за половин отополителен сезон, а моите съседи рИвЪт също като тебе.

Аз не мисля така. В най-студените дни парното у нас доставяше хладка вода. Ако не беше електрическата печка, щяхме да сме умрели от студ. От тогава не гледам с добро око на този комун-отоплителен метод. По-скоро ми прилича на система за надлъгване кой колко да плати за нещо, което не е ясно измерено. И се пише инженер, а не като твоето. Не харесвам неграмотните неща, дори и нарочно да са писани така. Все пак какво искаш да кажеш с тази нелепица?

Най-после има проблясъци на пазарно мислене в посткомунистическа България! Все още сме в преход от нищото към ... никой не знае какво. Все още комунягите държат здраво лостовете за манипулация. Законите ни за пред Брюксел са лъскави, обаче наредбите управляват тук. Само който не е излизал в чужбина не знае за какво става дума. А качеството на услугата кога ще може да контролираме ефективно като потребители? Или да не си въобразяваме - все още сме абонати! Не искам да плащам студена вода през зимата като за вряла!

Ония 240 хрантутници да вземат да променят законодателството вместо само заплати и рушвети да лапат, ама не им изнася!

Има ли някой инж.по топлотехника, запознат с този казус,който да пише приблизително какъв процент енергия отдава действително тази сградна инсталация при положение че няма радиатори по общите части във вход със седем етажа.

Много зависи колко радиатора има по апартаментите, колко от тях се ползват и колко пердета ги покриват. Не ти трябва топлотехник, за да разбереш, че не може да се сметне само по зададен брой етажи.

Имам предвид, че в граничния случай, когато всички са си изключили радиаторите, процентите на сградната инсталация са 100.

Ако всички радиатори на щранга са изключени, загубите от него са 0%, но ако един си включи радиатора на щранга в 8 етажен блок, загубите са почти колкото 2 радиатора, т.е. над 200%.

виж сега, преди да продължа нека да направим уточнението, че в бг няма върховенство на закона а и самия той е негоден и противоконституционен! --- ищците са прави, защото когато аз имам топломер на входа на апартамента си, евентуалните загуби са единствено и само от преноса до мен! ключовия аргумент, който удря топлофикациите и държавата-дефектен законотворец е че този пренос не се различава от преноса до абонатната станция! в случаите на соц. щрангове това не е така, защото не може да се контролира реално употребената топл. енергия от даден апартамент.

Изчислението е принципно много просто и ясно . Топлината се отделя през някаква повърхност, ако няма повърхност няма отделяне! И така: При инсталацията на топлофикация в една типова панелна сграда има две повърхности през които може да се отделя топлина от циркулиращата вода. Това са повърхостта на проводящите тръби и отоплителните тела / радиатори/. Изчисляват се с еднаква точност двата вида повърхности / събрани общата им стойност трябва да е 100%/ . Отношението на повърхността на тръбите от сградната инсталация към общата повърхност дава процента на излъчване/ загуби/ от тези тръби. За типов панелен блок този процент по мои изчисления беше 8,5% / преди да започне каквото и да е сваляне и изключваме на радиатори/ ! В закона този процент е записан завишен многократно. Това е законодателен грабеж срещу българите повече от десет години! И да подчертая, всички гласували за управляващите партии в този период са съучастници в този грабеж.

това важи за новите блокове старите си плащат защото е заварено положение.НПО-тата ВЪН

Такса сградна инсталация трябва да се разпределя, не на база кубатура, а на база потребена енергия за отопление.

Самата сградна инсталация е потребена, но неотчетена енергия. Единствено има спор за пропорцията на отчетена/неотчетена. И мисля може да се променя след съответната молба към топлофикацията. Стига общото събрание на входа да се събере и да реши.

нещо толкова просто се прави на сложно с наредби и закончета само с една цел - да се издоят вързаните.