Днес парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ще внесе отново правилата за избор на членове на новото ръководство на антикорупционната комисия. Това заяви по време на брифинг в парламента Лена Бориславова, народен представител от ПГ на ПП-ДБ.

ПП-ДБ ще се борим с всички средства на закона и политиката, за да се защитим от атаките на завладяната държава, заяви Лена Бориславова.

"Резултатите на старата антикорупционна комисия, или по-скоро липсата на такива резултати, потвърждават, че този орган се води от политически зависими лица, и истински разследвания за корупция по високите етажи на властта просто няма да има", каза Лена Бориславова.

Тя добави, че ако комисията не смени своето ръководство, въпреки новото законодателство, ще продължи да се използва "като политическа бухалка срещу опонентите на ГЕРБ и ДПС". Даде пример с казуса на Андрей Гюров.

"Както вчера стана с Гюров. То е явна атака. КПКОНПИ твърди, че Гюров е нарушил, защото притежава 2 % дял в дружество с ограничена отговорност. Всеки студент по право знае, че съдружниците в едно ООД са ограничено отговорни. Т.е. няма как да е нарушена забраната да бъдеш неограничено отговорен съдружник. От месеци срещу всички прозрачно избрани от демократичната общност се води поголовна война

Бориславова допълни, че опитът за отстраняване на Гюров е само част от нея.

"От местните избори насам има сигнали за несъвместимост или за касиране на резултатите от изборите подадени срещу: Благомир Коцев - кмет на Варна, Васил Терзиев - кмет на Столичната община. Предстои да разберем колко независим е ВАС, при положение, че експертизата е изцяло в полза на резултатите в подкрепа на Васил Терзиев", каза Бориславова. 

Тя заяви, че повечето сигнали се подават от "агент Петър от ДС" чрез организацията "Радио и телевизия "Истина или свобода". Тя обърна внимание и на още детайли във връзка с тази "атака", както я определи.

"Само три дни след провала на опита за отстраняване на Ясен Русев, кмет на район "Искър", заради един глас, един глас не им стигна, за да го отстранят, са извършени шест смени на членове на квотата на ГЕРБ и ДПС, и малкото ДПС - ИТН в ОИК", каза Бориславова. 

Тя беше категорична, че от ПП-ДБ ще се борят с всички средства на закона и политиката, за да "защитим от атаките на завладяната държава".

Надежда Йорданова обясни как механизмът, предлаган от тях, ще гарантира, че тази институция ще се ръководи от професионалисти. Тя посочи, че номинациите ще бъдат оценени от представители на ВКС, МП, Омбудсмана, Сметната палата, а кандидатите ще представят своите концепции публично. Тази номинационна комисия ще направи преценка на професионалните и нравствените качества на кандидатите, добави Йорданова и обясни, че това, за което те настояват, е комисията по номинации да направи оценка на кандидатите. 

По думите ѝ предлаганият от ПП-ДБ механизъм ще гарантира, че комисията ще се ръководи от професионалисти.

Бориславова отново потвърди, че ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ - СДС и ДПС.