Според ведомството е възможно при изготвянето на сметките да се приложи модел, според който близо една трета от сумата да е за топла вода, а 70 на сто за парно.

От тези 70 процента, 30 ще са за сградна инсталация, а останалите за отопление.

От министерството се аргументираха, че това е моделът, който се прилага в Германия и Франция.

Още повече, че според данните на "Топлофикация София", средният процент сградна инсталация е 32, предаде БНР.

В рамките на дискусия за проблемите в топлоснабдяването, организирана от омбудсмана Мая Маналова, стана ясно, че основните оплаквания на хората са срещу плащане на такса "сградна инсталация", когато не се ползва парно. В стандартен панелен столичен апартамент таксата стига до 80 лева месечно, посочи Манолова.

Тя вече е сезирала Върховния касационен съд за дължимостта на такса "сградна инсталация" при отказ от услугата.

Пределни цени за дялово разпределение

КЕВР ще въведе  пределна цена за услугата дялово разпределение на топлинната енергия, каза  председателят на регулатора Иван Иванов.

Имаме право да въведем пределна цена за тези, които изпълняват монополно услуга, каквито са топлофикациите, отбеляза той. С определената пределна стойност ще трябва да се съобразяват фирмите за дялово разпределение, които сключват договори с абонатите.

Минаваме на хоризонтални щрангове


Шест пъти намалява потреблението на сградната инсталация при преминаване от вертикални към хоризонтални щрангове за отопление, коментира още Иван Иванов.

Той отбеляза, че пример за драстичното намаляване е сграда в Пловдив, в която такса "сградна инсталация" се е понижила с 83%.

Във всички сгради със започнати преустройства трябва да се заложи задължителното преминаване към хоризонтални щрангове и да се организира активна кампания за убеждаване на хората, че това е добро и трайно решение, каза още председателят на КЕВР.

Според последните изисквания на евродиректива, към 2018 г. с хоризонтална инсталация за отопление трябва да са всички новопостроени обществени сгради - училища, болници, социални домове и административни, а след 2020 г. - и всички частни домове, стана известно на дискусията.

Това се прави, за да се осъществят дейности по енергийната ефективност, коментира Иванов.

По думите му преминаването към хоризонтални щрангове в жилищата няма да позволи да се краде топлинна енергия, защото на входа на апартамента ще може да бъде спирано подаването и ще се вижда има ли потребление.

Въвеждането на мярката няма да е скъпо, защото няма да се променят отоплителните тела в жилищата, а само ще се премахнат вертикалните щрангове, коментира председателят на КЕВР.

По думите му ще има само един вертикален щранг - на стълбищната площадка, от който ще тръгват хоризонталните отклонения към апартаментите. Според Иванов това ще освободи и полезни площи във всяко помещение на жилището, където в момента има вертикални щрангове.

Очаква се промяната да бъде въведена чрез законодателна промяна и да бъде задължителна за държавната програма за енергийна ефективност, която е на стойност 1 млрд. лева.

Доброволно може всеки да го направи, коментира още Иванов.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев посочи, че добри примери за драстично намаляване на потреблението на сградната инсталация от хоризонтални щрангове има и във Варна.

Според него подобна мярка трябва да се приложи в цялата страна. Така ще има възможност за сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества и те ще могат да спират конкретен абонат, посочи Добрев. Според него това ще е кардинално решение на повечето проблеми, свързани с топлоснабдяването.

Това е важна стъпка и в решаването на проблема с дефицита на доверие в топлофикационните дружества, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите й промяната може да се осъществява при саниране или основен ремонт на сградите.

Омбудсманът предлага още да се въведе правило за безплатна смяна на уредите за дялово разпределение при смяна на топлинния счетоводител.
Като дългосрочна мярка Манолова посочи промяна в Закона за енергетиката.

Падат юрисконсултските такси при съдебен спор

КЕВР ще започне процедура за премахване на юрисконсултските такси, начислявани на клиентите от топлофикационните дружества при съдебен спор с тях, стана ясно още от думите на Иван Иванов.