Над 100 изисквания са поставили швейцарските гвардейци към НСО и МВР за предстоящата апостолическа визита на папа Франциск в България от 5 до 7 май. Това не е необичайно. Изглеждащите като участници в пъстър карнавал, но безмилостни охранители, са сред най-подготвените в света. Вчера въоръжените сили на Ватикана пристигнаха в София и ще останат до 7 май, за да се погрижат лично за сигурността на папа Франциск. В България те ще посрещнат и празника си 6 май. На този ден Швейцарската гвардия почита старите гвардейци, а новопостъпилите полагат клетва.

На сайта на Швейцарската гвардия е отбелязано, че рядко традицията и модерността са толкова тясно свързани помежду си, колкото при тях. 513 години гвардията защитава папата и неговата резиденция, като от тази гледна точка нищо не се е променило. От друга страна, начинът за осъществяване на тази мисия и средата, в която охраната се развива, са се променили.

В традиционната униформа на Ренесанса е млад швейцарец, модерен и добре обучен. Дори и днес той споделя с наемника от петнадесети век силното убеждение, че католическата църква и наследникът на Свети Петър заслужават да бъдат поверени на тях /бел. ред гвардейците/. Гвардейците са готови да жертват собствения си живот за тяхната защита. Те имат вкус към приключения в международна среда и другарство; искат да изпитат сферата на сигурността, да задълбочат вярата си, да научат нов език и да открият италианската култура, пише на страницата на Швейцарската гвардия.

Снимка: pixabay

Сайтът им обединява настоящата Швейцарска гвардия, бившите гвардейци, фондацията за Гвардията и фондацията за новата казарма. Освен това са на разположение различни материали и статии, разказващи за самата Папска гвардия и двете фондации, свързани с нея. Чрез сайта е възможно също да се правят дарения в полза на старата, но вечно млада гвардия на папата.

Защитата на Светия отец, особено при пътуванията му в чужбина, във времена на религиозен екстремизъм и тероризъм е свързана с логистика и подготовка, започваща месеци преди отпътуването му.

Швейцарската гвардия се състои от 108 души - командир, петима офицери, двама барабанчици и 100 алебардисти. Самите те твърдят, че има необходимост гвардията да нарасне до 135 души. На територията на Ватикана те изпълняват и ролята на телохранители.

Снимка: БТА

Името ѝ не отразява просто факта, че през XV век швейцарците са се доказали сред най-добрите наемници в Европа. И днес сред основните условия за започване на служба там е това да си гражданин на Швейцария. Други изисквания са кандидатът да е младеж между 19 и 30 години, отслужил в швейцарската армия, висок поне 178 см с добри препоръки от офицерите в родината си. Разбира се, трябва да е католик и да е завършил поне гимназия. Желаещият да стане гвардеец трябва да е ерген, но му е позволено да се ожени, ако е навършил 25 години, служил е поне 3 години във Ватикана и има договор за още 3, както и да е с чин поне ефрейтор.

Ако докаже физическа подготовка, военни умения, интелигентност и изключителна преданост на Светия престол, младежът полага клетва пред папата, като това обикновено се случва на 6 май. Обучението включва широк спектър от умения като контрол на тълпи, защита на особено важни лица, смъртоносна и несмъртоносна употреба на оръжие, наблюдение и тактически действия. Това впрочем означава и способност да се върти меч и да се посича с алебарда. Арсеналът на гвардията е един от най-екзотичните в западния свят. Всяко оръжие е маркирано с герба на Светия престол и буквите AG (Ausrustung der Garde, или Оборудване на гвардията) и не се продава.

Снимка: pixabay

Не е мястото тук да се навлиза в технически подробности, но швейцарците трябва да боравят с модели от XIX до XXI век: пушки T59, Vetterli Model 1871 и M1867 r, полуавтоматичния Hisso MP43-44 и карабината Schmidt Rubin K31, а от 1990 г. основното им въоръжение е SIG SG550, един от най-прецизните и безаварийни примери в НАТО. Гвардията има стандартната пушка StW90 с извит като ятаган щик, както и компактния SG 552 Commando.

Извън церемониалните поводи гвардейците носят сини униформи с плащ за студените и дъждовни месеци. Част от тях са и цивилни телохранители със специално ушити костюми. Под сакото може да се прикрие Heckler & Koch MP7, способен да стреля и с бронебойни куршуми - оръжие, популярно и сред военните командоси или охранители на президенти.

Снимка: БТА

До нападението на Али Агджа в продължение на почти 80 години защитниците на Ватикана имаха пистолети Dreyse Model 1907 на Шмайзер (7.65-милиметрово германско изобретение за близка стрелба), който смениха със Sig Sauer P220. Когато оръжието трябва да се носи по-дискретно - например при визита в чужбина - се използва 9-милиметров Glock Model 19.

Но това не е основната част, охраняваща папата при появата му сред хилядите вярващи на площад "Св. Петър" или при визита зад граница. С това се занимава Корпусът на жандармерията на града-държава Ватикана. Жандармерията е на 203 години и числеността ѝ е приблизително колкото тази на Швейцарската гвардия. Това са специалисти по тактическо разузнаване и оценка на обстановката, планиране, управление на трафика, защита от и отблъскване на нападение, отряд за предотвратяване на саботажи и обезвреждане на експлозиви. Въоръжението им е с различен обсег и любопитните познавачи са забелязвали, че то включва пистолети Glock и автоматични и полуавтоматични Heckler&Koch, Beretta, представители на серията Carbon 15 (основана на дизайна на Colt AR-15) и пушки-помпи на италианската FABARM.

Снимка: БТА

В третата институция Servizio Informazione del Vaticano /SIV/ са хората, които се смята, че ненатрапчиво събират информация в чужбина, без да са служители на разузнавателни служби. Това е особено важно за пътуванията на папата зад граница. И не бива да се забравя, че от векове Светият престол разполага с вероятно най-обширната мрежа за събиране на информация в света. Швейцарската гвардия и жандармерията на Ватикана работят в тясно сътрудничество с местните полиция и въоръжени сили на страната, където гостува папата.

Не е лесно да се охранява папа Франциск, тъй като стила му е за поддържане на директен контакт с хората.Освен това макар и придвижването на папата да е контролирано, Франциск е склонен към импровизации.Все пак последна дума за планирането на сигурността има приемащата държава.