Габърчета или колчета ще сменят ограничителите, станали известни като перки на акула, по столичната улица "Граф Игнатиев". Общинският експертен съвет по устройство на територията реши да се поръчат и от двата избрани вида ограничители за трамвайното трасе по улицата. Следващата седмица те ще бъдат поставени пробно и на следващото заседание експертите ще решат окончателно, предаде БНТ.

Избраните елементи са съвсем различни - тип" STUDS" - което е нещо като голямо габърче или чугунени колчета, наречени "болард". Обсъждат се и допълнителни ограничители - кашпи.

Все още няма изглед улицата да е готова, а най-недоволни са търговците.

"Убиха много бизнес и много хора прецениха, че ще се изместят и към булевадра, някои и са затворили. Доста, винаги, когато има ограда - няма кленти", коментира продавачка.

Заради удължения ремонт част от собствениците на магазини са готови да заведат колективен иск към общината за претърпени щети. Според адвоката на потърпевшите предложената от общината безплатна реклама и кредити при облекчени условия не задоволяват бизнеса.

"Да обещаеш на този тип бизнес, който функционира по "Граф Игнатиев" безплатна реклама на подвижни тристени е нещо, което по никакъв начин не кореспондира със спецификата на този бизнес тук. Също ми се струва, че е обидно на човек, който се намира пред фалит, да препоръчаш кредит при облекчени условия", каза адвокат Ивана Мурджева.

Искът ще е за сериозна сума, но не за периода от 11 месеца, колкото трае засега ремонтът, а за закъснението от 6 месеца. В съда като доказателство ще бъдат представени оборотите - преди и по време на ремонта.