Търсят нов вариант за обезопасяване на движението по ремонтираната ул. "Граф Игнатиев" в София. Станалите известни като "перки на акули", гранитните блокове ще бъдат премахнати, след като няколко души се спънаха и нараниха. Това заяви кметът на София Фандъкова пред журналисти.

Още с поставянето на необичайните ограничители по "Графа" граждани предупредиха, че може да са опасни за пешеходците. Работещи в магазините по продължение на улицата споделят, че често виждат минаващи оттам да се спъват в ограничителите като дори самите те са ставали жертва на тях. В края на миналия месец ограничителите на "Графа" пратиха жена в болница. След разходка по ремонтираната улица бивша ватманка се сдоби с разбит нос и пукната ръка. Вчера възрастен мъж също се спъна в тях и пострада.

Освен това "перките на акули" станаха повод за недоволство и смешни колажи във социалните мрежи, а миналата седмица група младежи си направиха и плаж на столичната централна улица, за да обърнат внимание на проблемите не само в София, но и по Черноморието.

От организация "Спаси София" - един от основните критици на общината, също призоваха за отстраняване на опасните ограничители по столичната улица и представиха свои предложения до зам.-кмета по транспорт на София Дончо Барбалов и шефа на КАТ комисар Тенев за решаване на проблема.

"Следващият спънал се пешеходец може да попадне под колелата на преминаващ трамвай", коментира Борис Бонев от организацията и допълни, че всяко действие на Общината след подобен инцидент ще е твърде закъсняло и решителни мерки са необходими сега.

"Спаси София" предлага три възможни решения: поставянето на така наречените тактилни ограничители от неръждаема стомана, на ивица настилка в различен цвят от сега съществуващата, или на фабрично скосени каменни плочи, по подобие на тези, които в момента се монтират на ул. "Цар Иван Шишман", част от същия проект за реконструкци.