В сила е обявеното бедствено положение в областите Хасково и Кърджали и община Гълъбово, съобщиха от пресцентъра на МВР. За ограничаване на последствията от наводнението са изпратени сили и допълнителна техника от съседните области. Евакуираните граждани от засегнатите населени места са настанени в съседни населени места или при роднини.

Синоптиците предупредиха за сложна метеорологична обстановка със значителни валежи в цялата страна, които ще доведат до образуването на нова снежна покривка от 20 до 50 см, а силният вятър с пулсации на места от 22 до 26 метра в секунда ще образува големи прести, предаде БНР.
С изключение на област Благоевград, за всички останали 27 области е в сила е код "оранжево" за опасни метеорологични явления.

От 10,30 ч. се затварят всички пътища от републиканската пътна мрежа за товарни моторни превозни средства над 10 тона, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Директорите на областни пътни управления могат да спират целия трафик при допълнително утежняване на обстановката след съгласуване с централата на агенцията и службите на МВР.

В края на януари регионалният министър Лиляна Павлова отново обяви "червен код" по пътищата заради тежката обстановка.

Спряно е пропускането на всички автомобили през ГКПП-Капитан Андреево, а трафикът е насочен към ГКПП-Лесово. Пътищата Свиленград - Любимец и ГКПП- Капитан Петко войвода – Свиленград са затворени. Затворен е за движение и новопостроеният път от ГКПП-Капитан Петко войвода към магистрала "Марица". От пътната агенция обаче съобщиха, че движението в участъка Хасково – Харманли - Любимец и в град Харманли е възстановено.

Спира се движението и по пътищата от Силистра до Шумен и Русе. Поради снегонавявания и обилни снеговалежи до 15.30 ч. бе затворена магистрала "Люлин" и в двете посоки. Затворени са и пътищата Силистра-Добрич, Силистра-Шумен, Белово-Юндола, Кюстендил-Дупница, София-Бистрица-Самоков, Шипка-Шейново, Мъглиж-Николаево, Княжево-Тополовград-Харманли.

Затворени за МПС са проходите "Златишки"; "Твърдишки"; "Върбишки"; "Троянски"; "Дюлински".

Затворени са и всички пътища в област Русе. Има около 50 закъсали автомобили в преспите, а местните власти призовават гражданите да не пътуват. Преустановява се движението на всички превозни средства през ГКПП - Дунав мост, ГКПП - Кардам и ГКПП - Силистра. Румънските власти пък са спрели движението по пътя Гюргево – Букурещ.

Верижна катастрофа, при която са се ударили 7 автомобила, затвори около 8 часа тази сутрин пътя Разград-Шумен, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал близо до разклона за Радинград, малко преди село Ушинци. Пострадали няма.

Ураганен вятър духа в Дупница, съобщи Дарик радио. Преспи се образуват както по главен път Е-79, така и на изхода в посока Самоков и входа за Сапарева баня, информират от Областното пътно управление. От полунощ е затворен пътят Кюстендил-Бобов дол. От 11 ч. са затворени за движение и всички пътища в община Радомир, като следобяд бе пуснат трафикът от Радомир към Кюстендил.

Северната дъга на околовръстния път на София е затворена поради паднало дърво и закъсали тежкотоварни автомобили. Пътят Царево- Малко Търново е затворен поради заледяване.

Новата снежна покривка в Смолянско достигна почти половин метър. Пътните настилки са заснежени и се обработват. В сила остават ограниченията за движение на автомобилите с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през всички проходи в областта.

Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че 3 международни и 6 вътрешни влака са спрени от движение заради свлачища и наводнен железен път. Усложнява се обстановката по жп. линии София – Кулата, София – Кюстендил и София - Драгоман, предаде "Фокус". Поради обледеняване на стрелки и снегонавявания са спрени влакове на гари Кракра, Драгичево, Владая и Костинброд.

В София трафикът сутринта бе изключително затруднен. От кварталите „Борово”, „Бъкстон”, „Красно село” до центъра се стигаше за повече от два часа.

Заради тежката обстановка се очаква да се усложни електроподаването в някои от районите на страната, предупредиха от МВР. От EVN съобщиха, че 205 населени места или 6500 абонати са без ток. За отстраняването на авариите  работят 30 екипа на дружеството.

Реките и язовирите

Продължава да е критично състоянието на реките Росица при Севлиево, Върбица при Джебел, Арда при Вехтино, Сазлийка при Гълъбово, а тревожно и с риск от преливане - на реките Харманлийска, Марица при Харманли и Свиленград.
Над 40 микроязовира в три общини - Кърджали, Момчилград и Крумовград, преливат без опасност за населението. В цялата Кърджалийска област вали сняг, а снежната покривка надвишава 25 см.
Продължава контролираното изпускане на язовирите “Студен кладенец” и "Ивайловград". По данни от МОСВ преливат язовирите "Боровица", "Камчия", "Ясна поляна" и "Йовковци".