Миналата седмица парламентът прие на първо четене промени в Закона за висшето образование, с които да бъдат затворени игрални зали и нощни заведения в Студентския град, които се намират в общежитията и на 100 м от тях, както и в имоти на университетите. За ударни мерки се заговори след серия трагични инциденти в Студентския град от началото на годината.

"Нямам съмнение, че колегите ще подкрепят предложението за затваряне на дискотеките в Студентски град и нашите деца да учат в нормални условия. Целта на всички е тази база, която е създадена за младежите, да функционира нормално", каза пред  TV7 Статев, цитиран от "Фокус".

Той обаче призна, че с доходите от дискотеките учебните заведения си допълват пари за разходите.
„Нашият университет отдава 26 обекта под наем. Имаше само една дискотека, която закрихме, но тя даваше две трети от парите от наеми, които получавахме. Тя е построена в началото на седемдесетте години именно като дискотека. Затворихме я и сега е руина. Умуваме какво да я правим – дали учебна зала, дали фитнес, но тези пари повече няма да ги взимаме", разказа професорът, който е категоричен, че дискотеките трябва да се закрият.

Според него не трябвало да се залита в популизъм и крайности. Много се говорело как в Студентски град имало сто бара и една библиотека.
"Да, има една библиотека, и тя е на Софийския университет, но той е далеч. Ние в УНСС имаме библиотека с над половин милион тома, но тя се намира в корпуса на университета. Ще бъде популизъм да построя по една библиотека във всеки вход на дванайсетте блока, които имаме, при положение, че всеки може да дойде и да си свърши работата", каза Статев.

Собственик на заведение в Студентски град заяви пред БНТ, че в тези заведения работят предимно студенти, които живеят там и ще бъдат лишени от необходимите им средства.
"95% от персонала са студенти. Кога ще работят, като се има предвид, че през деня са на лекции, упражнения и т.н.", коментира Симеон Донов.
По думите му с промените се забраняват и танците и забавленията. "Може ли да дишаме?", попита той.

"Позволете дълбоко да се усъмня в думите, които чухме току-що, защото аз също съм бил студент и знам, че е немислимо да работиш през нощта до 4 часа и сутринта да отидеш 9 часа на лекции", опонира в ефир Огнян Стоичков, председател на Комисията по образование в парламента и депутат от "Атака".
"По същата логика може да кажем: "Те вместо да не пушат трева по общежитията, дайте да направим обществени пушални за наркотици", иронично предложи той.
Според Стоичков трябва да се затегне редът в общежитията. 

Ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митев, който е и председател на Съвета на ректорите на висшите училища, пък бе категоричен, че е несериозно да се говори, че от 30 000  студенти 5000 да работят по заведения. Той бе категоричен, че не го интересуват интересите на заведения, а иска студентите да учат. Според него в заведенията ходят сводници и наркодилъри.

На думите на Донев, че собствениците на заведения и сега имат финансови затруднения и им се налага да продават по-евтино от супермаркети, ректорът опонира, че алкохолът им е менте. Той бил няколко пъти в заведения и сам се убедил.
Донев отвърна, че това няма как да е вярно, защото постоянно ги проверяват.

В крайна сметка депутатите може да дадат заден ход на решението си за дискотеките в Студентски град, пише междувременно "Дневник".
Пълната рестрикция надали ще остане, ще се търси компромис, който хем да удовлетворява студенти и собственици на заведения, хем да опазва живота и здравето на студентите, каза депутатката от ГЕРБ Галина Банковска.
На сходна позиция е и просветният министър Сергей Игнатов.

В закона студентското общежитие се определя като вид жилищна сграда и тази дефиниция дава възможност за прилагане на специалния режим. С промените се забранява още на вузовете да предоставят ползвано от тях имущество, независимо от собствеността, за откриване на игрални зали и казина.

Предложенията за поправки бяха внесени от депутати от "Атака", ГЕРБ, "Коалиция за България", ДПС и ДСБ.
В Студентския град има общо 191 търговски обекта, от които 51 се отдават от вузове, сочат данни на образователното министерство от март 2012 г.

Предстои утре Комисията по образование в Народното събрание да обсъди на второ четене гласувания вече регламент заведенията в Студентския град да работят до 22 ч. вечерта.