Определените за участие в акцията 22 военнослужещи познават добре района на Стара планина, съобщиха от МО. Те са оборудвани с всичко необходимо за първа помощ, в това число и сигнални димки, с които, ако открият младежите, да сигнализират на хеликоптера за извозването им.

Командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Димитър Шивиков е бил на оглед на мястото.На

На мястото са осигурени два автомобила с повишена проходимост и един санитарен автомобил за оказване на медицинска помощ.

Набелязаната сутринта територия бе облетяна два пъти с парамотор от Николай Йовчев от клуба по екстремни спортове в Сопот.

Преди да излети за втори път той обясни, че благодарение на спокойното време е летял изключително ниско над Южен Джендем, огледал е скалните масиви, сипеите, долната част на реката, но за съжаление нищо обнадеждаващо не е видял.
Той добави, че по голите части няма смисъл да се търси и препоръча на спасителите да насочат усилията си към гористите участъци.

"Огледах и Северен Джендем (от северната страна на връх Ботев), но се съмнявам, че са там, защото още в самото начало има стръмни склонове и отвеси и човек, който търси закрила от вятър и мъгли едва ли ще тръгне в тази посока, а по-скоро към гората", коментира парапланеристът, цитиран от БТА.

Той не изключва момчетата да се "блокирани" от някакъв инцидент на труднодостъпно място.

Местността Джендема като територия е около 10 кв. км, но районът е страшен - ограден от стръмни склонове и лесно човек може да се загуби там, особено пък без компас, обясни Николай Йовчев.

Две от групите на спасителите вече се "събраха" без да успеят да локализират трите термоточки, които бяха засечени от хеликоптера. Те смятат, че най-вероятно това са били някои от самите тях или животни, които са променили мястото си.

В търсенето от вчера следобед участва и "Гранична полиция" с хеликоптер с термовизионна камера.
В операцията са включени още два хеликоптера, единият от които на Военновъздушните сили.

Издирването продължава.