Кардиолозите в Смолян спасиха живота на 29-годишна жена с остър миокарден инфаркт на рождения ден на дъщеричката й, съобщи "България он Ер".

Заради операцията по спешност в областната болница заработи лаборатория по инванзивна кардиология, която целият регион очакваше да стане факт от десетилетие.

Севдие е на 29 години и днес е жива благодарение на смолянските кардиолози, които отварят все още не работещата лаборатория само заради нея. Младата жена получава обширен миокарден инфаркт. Това всъщност е възможно най-големият обем засягане на сърцето, с почти пълно запушване. Като причина за това нейно състояние е много тежката фамилна анамнеза. Оказва се, че баща й е починал на 30 години също от инфаркт.

Севдие знаела, че се налага да бъде първият пациент в новото отделение, въпреки това се доверила на лекарите да и сложат стент. Другата възможност била като за всички пациенти досега - да пътува почти два часа до Пловдив.

През сълзи младата жена благодари на екипа спасил живота й, за да бъде отново до 5-годишната си дъщеричка. Така, макар и последна в страната, смолянската болница може да приема пациентите в инвазивен център до 90 минути след постъпване на сигнала.