Към днешна дата в Добрич има 580 случая на коронавирус. Ситуацията не е добра, ръстът на заразата е притеснителен, циркулацията на вируса интензивна. Това заяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев на извънреден брифинг в Добрич, където е заедно с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов заради кризата в града.

Заради това властите са поискали да бъде сменен директорът на болницата. От 2018 г. управител на здравното заведение е д-р Светозар Байчев.

"Ще инициираме събрание за избор на нов директор и промени в съвета на директорите", заяви министър Костадин Ангелов. Той обясни, че е видял в МБАЛ - Добрич неща, които не му харесват. Така, например, в здравното заведение се смесвали потоците от болни и здрави.

"В единия край на коридора на петия етаж е "чистата" зона, в другия - COVID зоната. Всички пациенти се обслужвали от един и същ персонал. Има и цивилни хора без лични предпазни средства да влизат в болницата", каза още Ангелов.

Той потвърди, че персоналът е на ръба на силите си, но е категоричен, че болницата в града не е изключение, тъй като такъв проблем има във всички лечебници.

За МБАЛ - Добрич министър Костадин Ангелов е категоричен, че проблемът е в организацията.

Той съобщи, че въпреки изискванията за клиничната пътека и броя на леглата, болницата ще получи 85% финансиране от НЗОК.

Д-р Ангел Кунчев е категоричен, че заразата може да бъде обърната в рамките на 2-3 седмици при въвеждане на организация и спазване на мерките.

"Не може да сложиш в едно отделение от едната страна болните от коронавирус, а от другата - други пациенти. Не може да кажеш, че няма инфекционист, затова да затвориш отделението, което е за 1/3 от тази част на България", коментира възмутен Кунчев. Броят на всички инфекционисти у нас е 140 - даде за пример той.

Той е категоричен, че ако директорът държи на болницата си, ще вземе кадри и ще овладее обстановката. "Крадене на кадри има, ако не си активен, няма да имаш хора", каза още Кунчев.

По думите му, лечебното заведение не само не спира заразата, а подпомага разпространението.