Заразата с коронавирус в Добрич излиза от релси - първите информации за кризата в областния град дойдоха преди седмици, когато РЗИ алармира, че в болницата няма инфекционист.

На фона на това заразените с коронавирус в областта са сред най-големия брой в страната. По данни на Националната информационна система през последното денонощие в областта са регистрирани още 12 новозаразени. С тях общият брой на потвърдените с коронавирус става 475 души.

Вчера бе съобщено, че COVID-19 има и в частен център по хемодиализа в града. Един от лекарите там, 11 от 25 пациенти са с положителни проби, при това в рискова група със сериозно хронично заболяване.

Лекарите настояват в града да отвори още една болница с пациенти с коронавирус, но засега знак от държавата за промяна в ситуацията няма.

Заради кризата, градът пък влезе в рисковата графа за германците, тестове, карантина и на практика туризмът от тази страна към Северното Черноморие е блокиран.

Пред местната агенция "dobrudjabg.com" зам.председателят на Лекарската колегия в Добрич д-р Георги Желязков потвърждава, че ситуацията в МБАЛ-Добрич е изключително трудна.

Колегите ми са отвъд предела на възможностите си, а всеки ден идват нови и нови пациенти с коронавирус, посочва младият лекар. По думите му "кадрово не могат да се поемат толкова болни, колкото има в града".

Лекарите дават над 700 часа месечно допълнителен труд или още по 60 дежурства освен регулярните. Чисто физически не издържат медиците, те са извън предела на човешките си възможности, изтъква д-р Желязков.

По думите му да лекуваш в момента в добричката болница си е истинско геройство. "Няма кой да работи, две млади колежки специализирали гастроентерология са натоварени да лекуват болните, много от лекарите работят в по две отделения. Реаниматорите също са на предела си има медици под карантина и е трудно да се поеме цялата дейност. Реално работят една шепа хора, които поемат цялата натовареност, това са пет-шест човека."

Болницата е държавна - отговорността изцяло е на принципала.

Според д-р Желязков, лекарите са обезпечени със защитни средства само до някъде, работят в повече от едно отделение и с различни болни и риска за среща с коронавируса е много висок.

Потоците от болни се смесват и от там произтичат нови рискове, може би десетина са вече болните лекари, а старшата сестра на Второ вътрешно отделение се бори за живото си в ОАРИЛ.

В тази връзка министърът на здравеопазването Костадин Ангелов тръгна спешно към града заедно със здравния инспектор Ангел Кунчев.