Само преди дни МБАЛ Добрич обяви, че е пред криза заради препълнени отделения на болни с коронавирус и призова Областния щаб да затегне мерките.

Поиска и помощ от лекари, 17 са пациентите, настанени за лечение в Covid-сектора на МБАЛ в Добрич. 

Днес обаче въпреки кризата за легла и персонал в болницата, стана ясно, че Районната здравноосигурителна каса е отказала сключване на анекс с Многопрофилната болница в Добрич за клинична пътека за лечение на пациенти с установен коронавирус.

Причината е, че Инфекциозното отделение на здравното заведение е в процес на закриване поради липсата на лекари със специалност инфекциозни болести.

На 12 юни здравният министър Кирил Ананиев отмени заповедта си, според която болниците, които не отговарят на Националния рамков договор, могат да приемат пациенти с коронавирус.

В тази ситуация здравното заведение в Добрич е трябвало да подпише анекс с Регионалната здравноосигурителна каса, за да получи правото да използва клинична пътека за Covid-19. Оттам обаче са отказали, тъй като болницата в Добрич не отговаря на изискването да има поне един лекар инфекционист.

От първи юли тази година Инфекциозното отделение в Добрич прекрати своята дейност, след като единственият лекар напусна. В момента от коронавирусна инфекция в болницата се лекуват над 20 пациенти.

Междувременно стана ясно, че областният управител на Добрич Красимир Кирилов е с положителен резултат от PCR тест за коронавирус. Това съобщиха от Областния координационен щаб. Той е в добро общо състояние, поставен е на домашно лечение и е в изолация.

В областната администрация вече са предприети мерки за дезинфекция, установени са хората, контактували с Кирилов, и са поставени под карантина. Вечерта на 24 юли ще бъде извършена пълна дезинфекция на сградата от лицензирана фирма. Въвежда се и строг контрол за достъп в областната управа, посочват от щаба. В сградата няма да бъдат допускани граждани без лични предпазни средства. Отменят се всички планирани работни срещи, заседания и събиране на комисии.

Комплексният център за обслужване на граждани ще работи с нормален график като посетителите трябва да спазват противоепидемичните мерки и социална дистанция.

Областният управител отново призовава гражданите да носят маски в затворени обществени сгради и обществения транспорт и да спазват лична хигиена. "Заболяването е сред нас и от нас зависи да намалим регистрираните всеки ден случаи на заразата", заяви Красимир Кирилов.