Записите, за които се смята, че говори премиерът, се проверяват и в чужбина. Говоря за снимките и видеата, които се разпространиха в последно време. Аз лично питах Борисов за това, но чакаме резултатите. Този отговор получих. Прави се експертиза и на видеозаписите, и на аудиозаписите. Това няма как да бъде укрито. Записите са подадени и в чужди лаборатории. Това обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред Нова тв.

Попитан за думите на Томислав Дончев, който вчера обяви, че кабинетът може да подаде оставка през септември, Симеонов каза, че подобно нещо не е обсъждано.

"Говорих с Дончев и той каза, че е бил притиснат в студиото и е изразил собствено мнение, когато говори за оставка на кабинета септември месец. Това е негово мнение, но това не е коментирано на коалиционен съвет", допълни лидерът на НСФБ.

"Нямаме притеснения дали ще влезем в следващото управление. Ако хората са доволни от нашата работа, ще гласуват за нас. Хората в НФСБ не сме професионални политици, не се храним от политиката. Направихме партия и участваме в управлението, за да свършим нещо полезно за държавата. Ние сме избрани ГЕРБ и Обединени патриоти с над 1,5 милиона гласа на редовни избори, признати от всички. Ще има избори, но това ще стане факт след 6 месеца. Възможни са размествания и това е естествено и нормално в една демократична държава. В това няма драма. Не виждам защо държавата трябва да се вкарва в сериозни разходи. Не забелязвам и сериозни искания от страна на протестиращите. Виждам една борба за власт, но не по конституционния ред", заяви той.

"Въпросът с премахването на палатковите лагери по ключови кръстовища в страната беше подробно обсъден на Коалиционния съвет в четвъртък, заяви Симеонов. - Протестите много сериозно нарушават закона и то вече 30 дни и ограничават правата за свободно придвижване на гражданите в редица градове на България. Няма как изпълнителната власт и коалиционното управление да гледат безразлично това нарушение."

Симеонов не съобщи кой е предложил премахването на палатките. "Стигнахме до извода, че полицията трябва да се намеси. Ако оставим така нещата, то можеше да се стигне до малка гражданска война", каза още лидерът на НФСБ.

Симеонов обяви, че му се е наложило вчера да влезе в ролята на "вестоносец на лоши за протеста новини". "В такива случаи агресията се насочва срещу вестоносеца, но аз оповестих решенията на Коалиционни съвет, взети след 4 часа разговори", обясни той.

"Ако бяхме оставили така нещата и това недоволство на хората, чието движение е ограничено в София и другите градове, беше започнало по-организирано, нещата можеше да отидат до малка градска гражданска война. Няма как да оставим това без последици тези процеси да се развиват от само себе си. Не може да има еднопосочни права само за една част от гражданите, те да блокират свободите на другите и да бъдат охранявани от полицията, а останалите да бъдат лишени от своите права. Тук е работата на политиците да възстановят законния баланс", допълни той.

Като хулигански действия определи Симеонов полетелите яйца и домати по сградата на НФСБ. "Става въпрос за нарушение на обществения ред и за хулиганство. Това е сигнал за ескалацията на агресивността на тази ограничена група хора, която се ръководи от неясни субекти или разнородни такива. Поведението и не може да бъде предвидено и не може да продължава", каза още той.