Негово Величество прие делегация от Руската православна църква, която е в София за 70 годишнината на Подворието и празника на Храма "Св. Николай Мирикийски", съобщиха от официалния сайт на Симеон Сакскобургготски. 

Митрополит Антоний поднесе приветствие от името на светейшия патриарх Московски и всеруски Кирил, като отбеляза приноса на Негово Величество за съхранението на единството на Българската православна църква и укрепването на позициите й в българското общество.

Снимка: Руска патриаршия

На свой ред Цар Симеон ІІ изпрати благопожелания до главата на Руската църква и патриарх Кирил.

На срещата присъстваха Н.Пр. посланик Елеонора Митрофанова, предстоятелят на Подворието архимандрит Васиан Змеев, протоиерей Игорь Якимчук и свещеник Александър Ершов.

Гостите разгледаха и православния параклис в Двореца "Врана" и се помолиха за здравето на Царския дом и българския народ, се посочва още в официалното съобщение. 

Снимка: Руска патриаршия

Руската патриаршия също сподели галерия от снимки на митрополит Антоний заедно със Сакскобургготски и Митрофанова. 

Само ден по-рано идването на Антоний предизвика протест пред Руската църква в София, където той отслужваше литургия по случай Никулден. Демонстранти стояха пред храма с плакати и украински знамена, скандирайки "тук не е Москва".

Митрополит Антоний зае важния пост на външен министър на Патриаршията на мястото на Иларион Алфеев. Към настоящия момент Антоний се счита за пряк заместник на руския патриарх Кирил.

Според известната до момента информация Антоний е бил поканен от архимандрит Вассиан по случай отбелязването на 70 години от основаването на руското подворие у нас.