Протестиращи с украинското знаме и плакати блокираха посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова в Руската църква в столицата, показват кадри на "Булфото".

"Убиват деца, а вие ги подкрепяте, срам", казва жена, участваща в демонстрацията.

Снимка: BulFoto

Гражданите се бяха събрали в знак на протест срещу посещението на Волоколамският митрополит Антоний от Руската православна църква, който, заедно с Ловчанският митрополит Гавриил и Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква, отслужи архиерейска света литургия по случай празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец.

Снимка: BulFoto

Поканата към него е дошла от архимандрит Вассиан, а днес се отбелязват и 70 години от основаването на руското подворие у нас, предава БТА.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Сред присъстващите на литургията в храма бяха посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова и председателят на АБВ Румен Петков.

Снимка: BulFoto

Пред руската църква българи и украинци бяха издигнали плакати, на които пишеше: "Тук не е Москва" и "STOP PUTIN, STOP WAR".

Снимка: BulFoto

Митрополит Антоний зае важния пост на външен министър на Патриаршията на мястото на Иларион Алфеев. Към настоящия момент Антоний се счита за пряк заместник на руския патриарх Кирил.

Снимка: BulFoto

Междувременно "Демократична България" също разпространи декларация по повод визитата на Волоколамския митрополит Антоний в България.

Снимка: BulFoto

"С визитата на Антоний, висшият представител на Московската патриаршия, която открито подкрепя инвазията на Путин в Украйна, провъзгласява я за справедлива и за война в защита на православието, оправдавайки убийствата на цивилни граждани, жени и деца се компрометира и България. Той идва да притиска Българската православна църква да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието определено от Сръбската църква през май 2022. Това би означавало признаване от страна на Българската православна църква на противоканонично издадения от Сръбската църква "томос" по отношение на църквата в Република Северна Македония", пишат в позицията си от политическата формация.