Днес в София нов сигнал прекъсна часовете в 81-во училище. Директорът беше санкциониран, защото евакуирал децата. Според ръководството, полицаи са дали устно разпореждане за евакуацията. От МВР обаче заявиха, че подобни инструкции не са давани, тъй като реална заплаха не е установена, съобщи БНТ.

Малко преди обяд в 81-во училище в столичния квартал "Младост" дошли полицаи. Казали, че е получен сигнал за бомба. Установили, че няма притеснителни предмети. От ръководството на училището твърдят, че малко след това полицаите се върнали и казали, че е получен нов сигнал, но с повече конкретика. По думите на заместник-директорите униформените устно разпоредили евакуация.

"Най-абсурдното, което е, че сега на територията на училището са главни инспектори, началници, директори и не знам още какви ръководители, които пишат акт на г-жа Налбантова за това, че е извела децата, евакуирала след като няма писмено разпореждане. Всички знаем, че заповедите, разпорежданията могат да бъдат писмени и устни", каза Катя Цацова - зам.-директор на училището.

"Смятам, че нашата реакция е абсолютно адекватна, предвид на това, че времето, в което получихме сигнала на територията на училището има 1300 ученици и не знам кое е по-ценно в случая хартията или живота и здравето на нашите деца", каза Варя Крумова - зам.-директор на училището.

Децата изчакали на двора родителите си, които били извикани.

От МВР заявиха за "По света и у нас", че разпореждането било децата да не бъдат евакуирани, тъй като огледите не са установили нещо притеснително. От училището искат новата процедура за действие при такива заплахи да бъде съгласувана с всички от образователната система.

"Не кореспондира с това, което е като разпореждане на самите образователни институции за техните планове за евакуация, за техните планове за антитерористични действия", каза Цветан Спасов, зам.-директор на училището.

Дали директорката ще обжалва наложената санкция и какво ще последва - все още не е ясно.