Нова порция бомбени заплахи в училища у нас, изпратени по имейл, като днес такива има в общо шест области - София, Ямбол, Сливен, Плевен, Добрич и Бургас. 

Сигнал за бомба в бургаското училище "Александър Георгиев-Коджакафалията" е получен тази сутрин малко след 8.30 часа, съобщиха от МВР-Бургас. Всички ученици и персоналът на учебното заведение са евакуирани, като първо са изведени на двора. Училището е получило тази сутрин "злоумишлен имейл, съдържащ информация за бомбена заплаха", съобщи по-късно говорителката на бургаската полиция Цветелина Рандева. 

Според NOVA в съобщението се твърди, че детонаторът за взривното устройство бил в съседната сграда на Профилираната гимназия за романски езици "Г. С. Раковски". Тя също е затворена, но още от вторник, когато също получи бомбена заплаха. 

В 10.26 часа днес е получен по имейл сигнал за бомба и в Руската гимназия в Бургас "Васил Левски", съобщиха от полицията. 

Куриозен е случаят от общежитието на Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" в Бургас, където се оказа, че имейл със заплаха имало от вчера, но попаднал при спам съобщенията и бил отворен едва днес.

По-късно от МВР съобщиха, че някои от училищата в морския град, които и днес получават заплахи, са същите като в предишния ден. От 17 сигнала в Бургас само в едно училище учебният процес ще продължи с нормален ритъм. Затворени са руската гимназия, "Александър Георгиев-Коджакафалията", "Елин Пелин", "Княз Борис I", т. нар. "Славейковото", "Христо Ботев" в Долно Езерово, "Любен Каравелов", "Васил Априлов", "Христо Ботев в кв. "Ветрен", "Иван Вазов" в кв. "Баниво", "Пейо Яворов", "Найден Геров", "Климент Охридски", "Васил Левски в Горно Езерово, "Антон Страшимиров" и "Христо Ботев" в кв. "Победа".

Сигнали за поставени взривни устройства са получени днес и в осем ямболски училища. Всички ученици са изведени от сградите, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Бомбените заплахи също са получени по имейлите на училищата. Полицейското присъствие в района на учебните заведения е засилено. Уведомени са и службите за сигурност. Взето е решение за прекратяване на учебния процес за 24 часа в осемте училища.

До 10:30 часа тази сутрин, т.е. по време на първата смяна, са подадени седем сигнала за училища в град Плевен и в селата Върбица и Беглеж. Заплахите отново са постъпили по електронната поща на учебните заведения. Проверки се извършват от екипи на Първо и Второ районни управления в Плевен. До момента не е открито взривно устройство, съобщи за БТА старши експерт Мариана Цветкова, говорител на Областната дирекция на МВР в Плевен. 

Около 10.05 ч. тази сутрин 35 училища в София са получили заплашителния имейл, в който се твърди, че в учебното заведение има поставено взривно устройство, съобщи за БНТ началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева. По думите ѝ някои от учебните заведения, които днес са получили сигнали, все още не са възстановили учебния процес след вчерашната серия заплахи.

Ръководството на всяко отделно училище само преценява дали да продължат учебните занятия. Вътрешният министър вчера свика междуведомствена работна група, която да актуализира протокола на МВР за реакция при подобни заплахи, който е от 2002 г. 

Тази сутрин Иван Демерджиев заяви, че разследването по заплахите е много напреднало. "Мисля, че скоро ще имаме категоричен отговор на въпроса откъде идват тези заплахи. До часове може да получим пълна информация. Работи се на териториите на няколко държави. Когато има яснота, данните ще бъдат изнесени пред медиите", каза Демерджиев. 

Утре експерти по киберсигурност се събират в Бургас, за да обсъдят стратегии за повишаване на квалификацията на IT екипите и организацията на силни и надеждни системи за киберсигурност.

Това е трети ден с поредица от заплахи. Вчера десетки сигнали за бомби имаше в учебни заведения в Бургас, Пазарджик, Плевен, Сливен и София, а предишния ден - в София, Варна и Бургас.