Вълна от реакции заля социалните мрежи минути след като стана ясно за смъртта на Алексей Навални. Българските политици бяха сред първите, които реагираха, като евроатлантически настроените са почти единодушни, че за случилото се с руския опозиционер виновен е режимът на Владимир Путин. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе един от първите, които споделиха тази теза: 

"Навални е мъртъв?! 

Не - Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията. Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна". 

"Смъртта на Навални е тъжна новина, която показва защо е важно да ценим демокрацията", написа министър-председателят Николай Денков в публикация на Фейсбук страницата на Министерския съвет.

"От години Навални е символ на борбата срещу диктатурата в Русия, на борбата за свободно слово, на това, че човек не може да бъде затварян заради различно мнение. Новината е тъжна и показва защо е важно да ценим какво означава демокрацията. Стъпка по стъпка примката се затягаше около Навални. Изпращането му в колонията изглеждаше като смъртна присъда.

Трябва да си представим, че има и друг свят и в този свят, в който никой не може да казва свободно какво мисли, освен онзи, който е най-отгоре, могат да те изпратят в наказателна колония.Не трябва да забравяме това, защото се е случвало и в нашата държава", посочва премиерът Денков.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков пък написа: 

"Путин не разбира, че убивайки Навални, не убива духа на свободата, прави го по-силен и непобедим, защото сега Навални стана символ на сила, на надежда, на свобода, който не може да бъде окован в затвора, не може да бъде скрит от хората, който не може да бъде убит отново. Навални спечели. Путин ще загуби".

В социалните мрежи реагира и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев: "Той знаеше, че ще бъде убит и то по много мъчителен начин, минавайки през трудовите лагери на край полярния кръг, но въпреки това Той се върна в Отечеството си!". 

"Навални ще остане завинаги символ за другата Русия - Русия на демокрацията, доброто, културата, литературата, музиката, на великите постижения на науката! Тази Русия не съществува, тя е потъпквана от самодръжци, болшевишки вождове и сега от управляващите в Кремъл - тях Роналд Рейгън характеризира като "Империята на злото"! Но Навални ще остане като символ на другата Русия и ще бъда в сърцата на милиони хора по-света, като символ на свободата! Навални от днес започва да живее своя вечен живот!", пише още Ковачев във Fаcebook. 

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев сподели: 

"Свободата в Русия умря. Свободната мисъл в Русия отдавна е в изгнание. Руската съпротива отдавна е в затвора. Днес обаче един от най-ярките ѝ символи си е отишъл от този свят, най-вероятно насилствено, и с това мракът над Русия става още по-плътен, а нашето усилие да не го допускаме да превземе Европа - още по-важно".

"Руският тоталитарен режим най-сетне успя да убие Алексей Навални. Неговият кураж не можа да пребори нечовешките условия в затвора на ужасите отвъд полярния кръг. Кремъл заточи Навални накрай света - в путинския Гулаг слънчев лъч пробива небето едва за два часа на денонощие", написа депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева

"Но въпреки това Навални не беше и няма да бъде забравен. Нещо повече, надяваме се паметта за него да вдъхнови още много негови сънародници, които биха искали да живеят в демократична и свободна държава. Сега е времето международната общност да увеличи още повече натиска срещу режима на Путин и с всички сили да се противопоставим на тази човеконенавистна диктатура да продължи да убива в Украйна и където другаде пожелае по света". 

Новината за смъртта на Навални дойде в петък малко след 14 часа. Най-известният руски опозиционер и политически затворник e починал в затвора. След разходка му прилошало около 13 ч. днес, след което изгубил съзнание, а пристигналият на място медицински екип опитал да го спаси, но в 14:17 ч. той е починал.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че убийството на Навални няма да донесе спасение за режима на Путин. 

"Режимът уби Навални. Скърбим с неговото семейство и с всички, които го обичаха и уважаваха. Но убийството на Навални няма да донесе спасение за режима на Путин. Напротив, делото на Навални ще продължи и в Русия, и извън нея с още по-голяма сила", написа Тагарев.

Смъртта на Навални е огромна загуба за демократичната общност в Русия, коментира Атанас Атанасов от ДБ. 

 

 

Смъртта на Навални е огромна загуба за демократичната общност в Русия и борбата ѝ за свобода и законност. Без съмнение това е политическо убийство, което трябва да получи възмездие, написа във фейсбук съпредседателят на "Демократична България" и председател на "Демократи за силна България" Атанас Атанасов.