Най-известният руски опозиционер и политически затворник Алексей Навални е починал в затвора. Това съобщи BBC, позовавайки се на руските информационни агенции, които от своя страна цитират федералната служба за изпълнение на наказанията на Руската федерация. Новината съобщиха и агенция Ройтерс и АФП. Екипът на Навални съобщи, че не е информиран за смъртта му и че адвокатът на опозиционера пътува към затвора. 

Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) за Ямало-Ненецкия автономен окръг съобщи, че на Навални му е станало лошо по време на разходка в петък в колонията и "почти веднага след това е загубил съзнание". Била е извикана линейка, но медицинските работници само са констатирали смъртта му.

"Всички необходими реанимационни мерки бяха проведени, но не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват", допълва Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Каналът в Telegram BAZA уточнява, че на Навални му прилошало около 13 ч. днес и че пристигналият на място медицински екип се е опитал да го спаси, но в 14:17 ч. той е починал.

Президентът на Русия Владимир Путин е бил информиран за смъртта на Навални, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че не разполага с данни за причината за смъртта, която "медиците трябва да установят".

Алексей Навални стана световноизвестен, след като беше отровен с нервнопаралитично вещество през 2020 г. Той се завърна в Русия през 2021 г. и бързо беше арестуван по обвинения, които отричаше като политически мотивирани. Оттогава бе държан в ареста. 

Навални отдавна е трън в очите на президента Владимир Путин, като разобличава корупцията по високите етажи на властта, води кампании срещу управляващата партия "Единна Русия" и организира някои от най-големите антиправителствени протести през последните години.

През август Навални беше осъден на 19 години затвор, след като беше признат за виновен за създаване на екстремистка общност, финансиране на екстремистки активисти и различни други престъпления. Той вече излежаваше присъда от 11 години и половина в колония с повишена сигурност за измама и други обвинения, които също отричаше. Поддръжниците на Навални твърдят, че арестът и лишаването му от свобода са политически мотивиран опит да се потиснат критиките му срещу Путин.

Последните сведения за Навални след като бе преместен през декември в наказателна колония над Северния полярен кръг, са от януари т. г., когато бе съобщено, че е поставен в изолация за 10 дни. 

Следственият комитет на Русия започва проверка по фактите за смъртта на 47-годишния Алексей Навални.

Последните си месеци той изкара в колонията ИК-3 в Харп, известна като "Полярен вълк". Това е една от най-северните и отдалечени колонии изобщо.

Тя се намира в Ямало-Ненецкия автономен окръг, на около 1900 километра от Москва и е известна с най-строго охраняваните затвори в Русия. Затворът, в който беше преместен последно Навални, е създаден през 60-те години на миналия век. Той е бил част от системата на ГУЛАГ. Повечето затворници там в момента са осъдени след изключително тежки престъпления.