Ако лекът бъде регистриран в България обаче, докторът е готов да започне отново да го прави, това заяви той лично в съвместно предаване на Дарик радио и БНТ тази сутрин от дома си във Виена.

87-годишният Христов държи „Антималигноцит" да бъде регистриран именно в България.
„В България са подадени документите и молбата за регистрация. Сега македонците ме гонят, искат те да го регистрират, но те не ме интересуват", обясни българинът.

Той изрази готовност, ако се намери компания, която проявява интерес към лекарството, да предостави рецептата за масово производство.
„Това е добър вариант. Аз съм вече на такава възраст, че единствено ако някоя компания иска да го вземе. Но трябва да го купи, подарък не правя. Ще седнем на масата и ще говорим. Ако се договорим добре, ако не - здраве да е", каза Христов.

„Има световни интереси лекарството да не бъде регистрирано", заяви от студиото на Дарик радио Албена Беловарска, чийто баща е преборил рака с лекарството на Христов.
„Ако бъде регистрирано, ще попречи на индустрията с химиотерапията и лъчетерапията. Това категорично го заявявам, защото не мога по друг начин да си обясня защо едно такова откритие няма желание да бъде изследвано", обясни тя.
Твърди се, че с лекарството на Христов са излекувани над 1400 пациенти от различни видове рак.

През ноември миналата година премиерът Бойко Борисов обеща да се срещне с българския учен и пое ангажимента и да запознае министъра на здравеопазването и водещи български учени с лекарството срещу рака. Тази сутрин министър-председателят заяви, че то ще бъде регистрирано, ако клинични изследвания докажат ползата от него.

От Гражданско сдружение "Антималигноцит", което се бори за регистриране на лекарството у нас, съобщават, че в началото на август са били приети в Министерски съвет от съветника на кабинета по здравните въпроси.
Изчистиха се неясноти и се взе решение, че от септември се започва работа с тристранна комисия по регистрацията на "Антималигноцит", уточняват от сдружението.
Оттам допълват, че няколко дни по-късно, на среща със здравния министър проф. Анна-Мария Борисова на въпрос какво е мнението й за регистрацията на медикамента, тя е отговорила: "Нито съм не, нито съм да".