Десетки хора се събраха в центъра на София на поредния протест против Стратегията за детето. Временно те блокираха бул. "Цар Освободител" в района на Министерския съвет, предаде "Фокус". Недоволството на демонстрантите е срещу няколко закона, които според тях застрашават българското семейство. На протеста се развяваха български знамена и плакати с надпис "Долу ръцете от нашите деца". На мястото има засилено полицейско присъствие.

По мнението на един от протестиращите са нарушени законни права, записани в Европейска конвенция за правата на човека и в Българската конституция. Според него всеки има право на неприкосновеност на семейния и личния живот, а това право се нарушава с този нормативен документ и идеологията, която стои зад него. Той допълни, че обикновения човек може да излезе и да изрази своята позиция пред управляващите и уточни, че целта на протеста е този документ да бъде отменен изцяло.

Протестиращите смятат, че от началото на следващата година ще влязат в сила разпоредби, които биха позволили дете да бъде извеждано от семейството при анонимен сигнал, а социални работници да може да правят проверка по домовете без съдебна заповед.

"Не може чрез някакъв анонимен сигнал, постъпил от някой, например, ако някой ми има зъб за нещо, да сигнализира по някакъв начин, че има нещо нередно за детето ми и някой да дойде да го вземе. Няма да позволим някоя чужда държава и чужди закони да ни се намесват в семейството", заяви друг протестиращ, цитиран от БНР.

""Не" на Стратегията за детето. Искаме да протестираме за нашите деца. Те нямат право да ни ги взимат. Разбрахме, че някакви закони ще влизат и решихме да дойдем да протестираме тука", заяви трети.

Какъв е отговорът на МТСП

Междувременно от Министерството на труда и социалната политика се противопоставиха на "неверните твърдения в публичното пространство по повод промените в законодателството в областта на закрилата на детето, които влизат в сила от 1 януари 2020 г.". В позицията на ведомството се казва, че настаняване на дете извън семейството както досега, така и след 1 януари 2020 г., ще може да бъде предприето "единствено с решение на съда, при това само в много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия, трафик)".

Във връзка със сигналите в изявлението си от МТСП заявиха, че сигналите "не са достатъчни за прилагане на мерки за закрила, а се проверят за тяхната достоверност и основателност". И че "в Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето още от 2006 г. е записано, че "анонимни сигнали не се разглеждат, освен в случаите, отнасящи се до насилие над дете".

Спряна ли е Стратегията

Самият проект на Националната стратегия за детето (2019 г. - 2030 г.) е спрян. Това каза вчера в парламента вицепремиерът Марияна Николова. Документът е публикуван за обществено обсъждане в началото на 2019 година, но заради значителния брой отрицателни становища проектът е спрян, не е даван никакъв ход на междуведомствена съгласувателна процедура и не е внасян за разглеждане от Министерския съвет, допълни вицепремиерът в отговор на питане от депутата на "Атака" Павел Шопов. Самият Шопов аргументира негативното си мнение към проекта така: "Със стратегията се иска вкарване на децата в един режим на неолиберално мислене и подход. Този неолиберален дух е недопустим за нашия християнски морал и традиционни възгледи".