Велосипедисти излизат тази вечер в 18 часа на пореден "Поход за живот" пред Министерския съвет с искане за предприемане на законодателни промени, които засягат безопасността на колоездачите.

Участниците в протестната акция ще призоват и за по-активни действия от страна на МВР и на гражданите при издирването на шофьора, който избяга от мястото на инцидента, след като блъсна велосипедист преди дни край столичния стадион "Локомотив". По-късно 42-годишният мъж почина в болница, а шофьорът все още не е заловен, тъй като точно на мястото няма камери.

От СДВР апелираха хората, станали свидетели на инцидента или разполагащи с информация за водача или за автомобила, да подадат сигнал на тел.: 112, 02/982 0516 и 02/982 0069.

Фаталният инцидент с Константин Касабов стана на 21 октомври, около 8.20 часа, на оживения булевард "Рожен", близо до кръстовището с ул. "Петър Панайотов". Той е бил блъснат от неизвестен автомобил, докато отива на работа с колело. Водачът е избягал и е оставил пострадалия тежко ранен на пътя. Въпреки усилията на лекарите в "Пирогов", мъжът почина от тежките травми. Той остави вдовица съпругата си - журналистка в БТА, и две момиченца - сираци.

Младата жена призова чрез телевизиите въпросния човек да се предаде, за да понесе вината си.

"Бих му казала, че човек почина, с две деца, със семейство и бих го призовала просто да се обади на органите на реда, за да се види какво точно е станало. Може той да не е изцяло виновен, може да има част от вина и съпругът ми, нямам представа, никой не може да каже. Уви, той вече не може да разкаже какво е станало, но поне да се изяснят обстоятелствата. И ако е виновен, да си понесе вината, мисля, че това е нормалният ход на нещата. Той утре може да блъсне и друг по същия начин и безнаказано да си замине", заяви София Господинова.

И поясни какво е било състоянието на съпруга й:

"При падане от колело може човек да си счупи крак, ръка, да се ожули, да получи мозъчно сътресение, но да си счупи главата на множество места, лекарите казаха, че буквално е бил помлян мозъкът му", каза София, съпруга на починалия велосипедист".