Жените се организираха в социалната мрежа. Протестът започна в 13:00 ч. пред Съдебната палата в София. Протести има в цялата страна.

На 17 срещу 18 април през нощта Емилия Ковачева преби с юмруци и шише, както и души бебето, защото плачело повече от другите новородени в отделението и я изнервяло. Боят е записан от видеокамерите в неонатологията, а акушерката бе обвинена в опит за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин.

Десетки майки се събраха пред Съдебната палата. Протестиращите майки поискаха да се отнемат доживот медицинските права на акушерката , а не само за три години, както е сега.

Майките са придружавани със своит деца. Всички участници в протеста носят розови балони, както и червени и розови пандалки в знак на съпричастност към малката Никол. Те са заедно със своите деца и носят плакати с надписи: „Насилието над деца е престъпление”, „Насилие над дете е опит за убийство”. Проетстиращите майки поискаха справедлив съдебен процес за случилото се с малката „Никол”.

Протестът с искане за справедливо наказание за акушерката Емилия Ковачева във Велико Търново се провали, предаде „Фокус” . Той трябваше да се проведе в парка на паметник „Майка България”, но не бе подкрепен от нито един гражданин. Присъстваха единствено организаторката Вероника Михайлова и журналисти.

Сред исканията на майките на първо място е максимално наказание за акушерката Емилия Ковачева. Не можем да се правим, че това просто не се е случило, каза Надежда Дойчева, която е сред организаторите във социалната мрежа "Facebook".

Не можем да го подминем - да я оправдаем за това, че била уморена, изтощена. Това не е повод, не е оправдание, не е причина да го извършиш. Ние като майки знаем какво е да гледаш дете вкъщи и да си изтощена физически, психически, но не знам да има майка, която би постъпила така, казва организаторката Дойчева.

През месец април акушерката Емилия Ковачева е имала само две дежурства по 24 часа, като от 10 до 15 април е имала 5 свободни дни, обявиха от болница "Софиямед".

От становище на болницата става ясно, че акушерката е извършила действията си в нощта на 17 срещу 18 април, но едва в късния следобед на 18-ти по главата на детето се е появил подкожен оток. Междувременно са му правени изследвания заради физиологична жълтеница, при които е установена и анемия: