Това е обяснила самата Емилия Ковачева при разпитите в полицията, съобщи БНР.

На 18 април 4-дневното момиченце е бито с юмруци и стъклено шише за хранене, както и душено от 40-годишната акушерка в неонатологията на "Софиямед". Детето е транспортирано с тежки травми в болница "Токуда", а Ковачева е задържана.

Вчера прокуратурата й повдигна обвинение в опит за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. Мотивите за жестокото деяние обаче не са известни.

Близки до разследването обясниха, че акушерката е удряла Никол с юмрук и със стъклено шише за хранене, докато е преминавала покрай него. Единствените обяснения, които до момента е дала тя, са, че битото бебе е плакало много и това я е изнервило.

На записите от камерите в болницата се вижда, че Ковачева минава покрай кошчето и удря детето с юмрук. Минута по-късно тя започва да повива съседното новородено.

Действията и са се повторили на няколко пъти във въпросната нощ, обясняват криминалисти.

Акушерката се е държала нормално с останалите бебета и е проявявала агресия единствено към това момиченце.
В стаята, в която е било битото дете е имало общо 4 или 5 бебета, обясниха източници от СДВР, гледали записите от камерите в помещението.

От прокуратурата оповестиха, че в нощта на инцидента, акушерката е сляла две дежурства и е била 24 часа на работа, съобщи Нова телевизия.
От „Софиямед” отказаха да кажат дали това е редовна практика.

Ще се изяснява и какво се е случило от момента на побоя до вечерта, когато новороденото е откарано в болница „Токуда“ в тежко състояние. Момиченцето е прието за лечение с тежка мозъчно-черепна травма, мозъчен оток и понижен мускулен тонус.

Близки до разследването твърдят, че решението за преместване на детето е на млада лекарка от болница „Софиямед“, която е установила тежкото състояние на новороденото.

От полицията първо са разговаряли и с майката на Никол, но тя е изпаднала в шок от случилото се.

По неофициална информация на националното радио, първоначално се е смятало, че проблемите на детето са вследствие на раждането. Едва ден по-късно става ясно, че в случая нещата са в резултат на побой.

От болница "Токуда" информираха, че бебето е прекарало спокойно нощта, състоянието му е стабилно и опасност за живота му няма. Предстоят обаче множество изследвания, с които да се установят евентуални увреждания след жестокия побой.

Етичната комисия към Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките вече работи по случая в болница "Софиямед".

Председателят на асоциацията Милка Василева каза, че имат правомощия да наложат най-тежкото наказание на Емилия Ковачева - отнемане на правото за упражняване на професията за срок от 3 години.

Проверки
 
"Софиямед” е била обект на 11 проверки след жалби на пациенти от създаването си през май 2012 г. до март 2015 г., съобщиха за bTV от Изпълнителната агенция „Медицински одит”.

„Всички жалби досега са за неудовлетвореност от качеството на оказаната медицинска помощ, като последната е от март 2015 г.”, сочи статистиката на контролния орган.

Три от проверките са извършени в клиниката на „Софиямед”, една – в Спешното отделение и шест в самата болница – в Хирургичното отделение, в Неврохирургията и в Акушеро-гинекологичното отделение.

„Извършена е и една планова проверка касаеща Упрвление, дейност, структура и организация на медицинското обслужване в лечебното заведение. Констатирани са нарушения по стандартите „Клинична лаборатория”, „Анестезиология и реанимация”, „Неврохирургия” , „Нервни болести” и нарушение на икономическите права на пациента”, посочват от Изпълнителната агенция „Медицински одит”.