Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира служебния министър на регионалното развитие и благоустройството да предприеме конкретни мерки за изпълнение на закона, обезпечаващи качественото и безопасно използване на водни ресурси в Копривщица. В прокуратурата е образувана преписка по информация в медиите, отнасяща се до проблем с водопровода и канализацията в града, заради който жителите му излязоха на протест и блокираха Подбалканския път. Това съобщиха от ВАП.

Прокуратурата следва да бъде уведомена в кратък срок за взетите решения, предприетите действия и постигнати резултати, включително за случаи на констатирано неспазване на приложимите правила, за реализиране на конкретни действия за отстраняване на закононарушения и последиците от тях, за санкциониране на виновните лица, издаване на административни актове, уточняват още от обвинението.

Жителите на Копривщица преди дни блокираха Подбалканския път в знак на протест заради проблемите с водопреносната мрежа в града. Местните са писали стотици писма до институциите, но няма решение на проблема. В в знак на недоволство срещу ВиК мрежата в града им хората вдигнаха плакати с надпис "Искаме чиста вода". За тях проблемът с водата във възрожденския град е още от 60-те години.