"Има случаи на повторно заразяване, има и смъртни случаи на хора с антитела. Всичко, което научихме през тази година, е, че няма да се справим с коронавируса без ваксина" - това обяви пред bTV проф. Николай Габровски - началник на клиниката по неврохирургия в "Пирогов" и зам.-председател на БЛС.

"Трябва да бадем много предпазливи, нещата не са свършили", предупреди той. - "Ако приемем, че ваксината е оръжието, с което ще преминем, освен изолацията, естественият въпрос е каква да бъде ваксината. Ваксината на "Пфайзер" е първият продукт, който е одобрен в Европа и САЩ, и с който ние разполагаме."

Според него едно от важните неща, с които трябва да свикнем в тази коронакриза, е, че всички предвиждания, особено категоричните, всъщност са едни залагания.

"Начинът, за да разберем дали е била ефективна ваксината, е да видим дали имаме антитела. Твърди се, че след втората ваксинация трябва, на практика, вече да сме защитени", обясни проф. Габровски.

"В момента имаме много добри новини. Имаме ваксина, имаме избор от няколко ваксини, имаме контрол, който можем да упражним чрез дистанция и изолация. От тук нататък имаме набор за намаляване и спиране на тази епидемия", уточни проф. Габровски.

"Ваксинирах се. Преди месеци се чудехме колко години ще ни отнеме изработването на ваксина, а сега имаме избор от 2-3-4 ваксини. Никакви странични ефекти не съм имал след ваксинирането", каза той.