Още в първите дни, след като заведенията отворят, ще има много голямо посещение в тях. Хората ще се освободят и ще използват тази възможност. Това прогнозира проф. Антоанета Христова, която е политически психолог и директор на Института за изследване на населението и човека на БАН. 

"Желанието за социален живот в последно време става все по-силно, тъй като времето, в което сме в напрежение, продължи доста. Затворени сме много дълго време, а човекът е социално животно, което означава, че всичко останало се възприема като огромно ограничение", обяснява тя. 

Проф. Антоанета Христова беше потърсена във връзка с анкета в подкаст новините на Dir.bg, в която 31% отговориха с "Не" на въпроса "Ще посетите ли заведение, ако ги отворят протестно?". Тук може да чуете цялото интервю с експерта, с нея разговаря Елза Тодорова: 

Причината толкова малък процент да заявят готовност да отидат на заведение, ако то е отворило въпреки забраните, каквито намерения бяха лансирани до вчера от Българската асоциация на заведенията, според политическия психолог се дължи до известна степен на медиите. 

"Всички медии показаха, че през последната седмица-две много сериозно се правят проверки на заведения, затова дали работят легално. Вероятно, без да знам какво точно гласи законодателството, следват и глоби, за тези, които са хванати. Тоест, излъчено е сериозно послание, че трябва да се спазват правилата, свързани с коронавируса. И затова предполагам, че повечето хора ще се въздържат. Но това няма да се отнася до една друга малка част от хората. Винаги има такива, на които не им пука за закона, които се смятат над него и мислят, че могат да се възползват от вратичката, която им се дава от ресторантьорите, например. Но ако те биват стимулирани чрез липса на контрол да останат там, процесът ще продължи и тези, които се въздържат, също ще отидат на заведение против правилата", смята проф. Христова.

Според нея темата се ползва сблъсък между либерали и консерватори, между тези, които искат да спазват правилата и тези, които смятат, че има световна конспирация или че правителствата нарочно създават ограничения, за да държат пресиран народа си. Всяка от двете страни свързва това и със съответната идеология - тази, че няма коронавирус и всичко е нормално, и другата, която вярва, че има вирус и срещу него трябва да има сериозни мерки, защото не го познаваме, коментира проф. Христова.

Ето какво още каза тя: 

Кога биха се чувствали спокойни хората да се върнат към живота, който помним от преди пандемията? 

Мисля си, че това ще започне чрез "опипване". Принцип на човека е да си покаже главата, да се огледа наляво-надясно дали всичко е наред и дали ще оцелее. След това постепенно започва да придобива смелост да се върне в старото нормално. Аз обаче съм против понятието "новото нормално", тъй като нормалното си има дадено измерение за нашата култура. Всичко останало е извън нормата и затова съм против да го наричаме ново нормално. То по-скоро може да бъде нова реалност, към която трябва да се адаптираме. 

Човешкото същество не предполага изолация, не предполага да комуникира само през медиите или социалните мрежи. И дори бива много силно наранявано и преживява много комплекси, излагайки се твърде много на това да бъде ограничено и да контактува през социалните мрежи. Феноменът "Facebook", феноменът "живот в социална среда през мрежата" прави много големи психологични травми. И смятам, че това дойде в живота ни без да имаме превенцията, от която се нуждаем, за да можем да го използваме полезно. То влезе изведнъж и изкриви в много голяма степен човешката същност, от което същността и егото страдат. На човешката природа ѝ се налага да се адаптира към нови условия, за да ги превърне във възможно най-безболезнено поносими и ефективни в работата си и живота си. 

В този смисъл по-склонен ли е вече българинът да се обръща към терапевти, които да му помогнат да премине по-лесно през изолацията? 

Доколкото имам информация от колегите, които се занимават с психотерапия, те са много натоварени през този период. При първоначална среща се заявяват повече проблеми с личните взаимоотношения, с приятели, любими, съпруги и съпрузи. Тези семейни отношения са като капсула, фокус, през който се пречупва изолацията. Тоест декларираният проблем е може би различен, но причината за него е свързан с изолацията. Затова моето впечатление е, че хората търсят терапевти. 

Проблем на психотерапията у нас е, че няма много добре изградена мрежа за доверителност, тоест да избереш някого, защото той е много известно име или защото е много добър. Тук ще издам една новина, като член на Управителния съвет на дружеството на психолозите в България. Изготвили сме закон за психолога, който се дооформя финално от прависти и предполагам, че в най-скоро време ще е в парламента. През него ще бъде официализиран регистър, през който хората ще могат да се ориентират по-сериозно в нашата специалност. В него ще намерят психолозите, които са завършили психотерапия и те ще бъдат регулирани в някаква степен от този закон. 

Как си обяснявате ниския интерес към ваксините срещу COVID-19? 

Ваксините са тема, по която имаме идеологическо разделение. Отношението към ваксините отразява може би две неща и първото от тях е ценностна ориентация. Българите се "групираха" около Мангъров и около щаба, тоест около либералния подход и около консервативния подход. 

Снимка: "Булфото"

На второ място, факторът, който влияе, това са конспиративните теории. Те дълго време битуват и смятам, че ще продължат да битуват, защото много от процесите, които се случват в света в момента, са трудно обясними дори от експертите, камо ли от гражданите, които нямат широка и дълбочинна информация за това какво става. Тя, разбира се, тя трябва да е достоверна, защото в социалните мрежи сме залети от фалшиви новини. В тази псевдо информационна среда човек се чувства изключително несигурен за това в какво да вярва. А на него му трябват опори за вярванията и затова се хваща за конспиративната теория, защото тя дава конструкция и обяснение. В същото време тази конструкция не преминава през нито една неавторитетна или авторитетна фигура. 

Третата причина е принципният страх от новото. Има хора, които искат да изчакат. Аз съм убедена, че тези, които не тръгват в момента да се ваксинират, не е защото не искат, не е дори защото няма да го направят, а е заради принципа, за който вече споменах - при който човека си подава главата, за да да види дали е оцелял онзи, който се е ваксинирал и как е подействало. В момента, в който се получи по-точна информация, която за съжаление самите експерти и лекари не притежават в момента - като това колко дълго действа ваксината и дали след второто убождане ще има негативни ефекти (след първото вече видяхме, че няма), процентът на хората, които ще искат да се ваксинират, ще нарасне стремглаво.