На летище "София" пристигна нова пратка ваксини - това са 17 550 дози на фирмата "Пфайзер" и ще бъдат разпределени в страната, предаде "Фокус". С тях ще  продължи имунизирането на хората от втора и трета фаза.

Доставката се очакваше вчера сутринта, но снежна буря в Германия отложи пристигането на ваксините.

Това е 6-а пратка на този производител и 9-а доставка на ваксини у нас. Предишната партида ваксини, пристигнала в страната, бе на АстраЗенека на 6 февруари. Тогава бяха доставени 28 800 дози, като от тази ваксина се очаква до края на месеца да пристигнат общо 139 000 дози. Това е производителят, от който страната ни е поръчала най-много дози - 4,5 милиона.

Първата доставка на ваксини на "Pfizer/BioNTech" от почти 10 000 дози пристигна у нас на 26 декември и позволи началото на имунизацията да бъде поставена на 27 декември. Втората пратка се състоеше от 25 000 дози и бе получена на 4 януари. На 18 януари в страната ни бяха доставени 18 720 дози. Следващата доставка от препарата на "Pfizer/BioNTech" у нас бе на 25 януари, като получихме над 14 хил. дози, а последната за тази компания - на 1 февруари, когато получихме 17 550 дози. До края на февруари се очаква доставка на около 83 хил. дози, а през март в страната трябва да пристигнат 104 хил. ваксини от същия производител. Общо от този производител страната ни очаква 1 млн. дози, сочат публикуваните данни от МЗ.

На 31 януари у нас бяха доставени 3 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Moderna". Първата доставка на ваксината у нас беше на 13 януари. Тогава получихме 2 400 дози. 32 000 ваксини очакваме за този месец. От този производител до края на годината очакваме общо 500 000 ваксини.

Страната ни общо е поръчала 18 млн. дози от всички производители, с които  ЕК е сключила договор и са получили одобрени за употреба в страните членки.

ЕК договори още 300 милиона ваксини на Пфайзер

Междувременно днес говорител на ЕК съобщи пред Ройтерс, че Европейският съюз е финализирал сделка с "Пфайзер-Байонтех" за доставка на още 300 милиона дози от ваксината им срещу COVID-19.

През ноември Евросъюзът осигури 300 милиона дози от ваксината и обяви предварителна сделка за още толкова дози през януари. Съгласно новата сделка вече са поръчани 200 милиона дози за доставка тази година. Преговорите за сроковете за други 100 милиона дози още продължават, твърди същият източник.

Защита и срещу фалшификациите

От 1 април 2021 г. изискванията за сериализация и верификация ще обхванат и ваксините срещу COVID-19, съобщиха от Българската организация за верификация на лекарствата /БОВЛ/. За ваксините срещу коронавирусната инфекция беше даден първоначален гратисен период от Европейската комисия, за да се облекчи организацията по разпространението им. След тази дата и ваксините, както лекарствата по лекарско предписание, ще се произвеждат с уникален идентификационен код, който доказва произхода им.

Интерпол издаде предупреждение за повишен риск от предлагане на фалшиви лекарства, медицински изделия, ваксини и тестове за COVID-19 поради повишеното търсене в условията на глобална криза, посочиха от БОВЛ. Чрез уникалния идентификационен код и прилагането на изискванията за верификация ваксините срещу COVID-19 ще могат да бъдат сканирани по цялата верига на доставка до прилагането им в пунктовете за имунизация, като по този начин ще бъдат защитени от опити за фалшификация.

Над 3100 аптеки, болнични аптеки и търговци на едро вече са включени в системата за верификация в България, която функционира от две години. Още около 630 аптеки предстои да започнат работа със системата. Националните системи на държавите са свързани в Единна европейска система за верификация на лекарствата. Кодовете на произведените опаковки се регистрират от производителите в Европейския хъб и оттам се разпределят в националните системи.

През 2020 г. в България са били верифицирани около 70 млн. опаковки лекарства, което представлява 25 на сто от размера на българския пазар на лекарства по лекарско предписание, допълниха от БОВЛ.