Няма по-смислена инвестиция от духовното издигане на една нация , от нейното образователно и културно възраждане. Това е една инвестиция в бъдещето и тя със сигурност дава своите плодове, заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си, предаде БТА. 

Дълбокото ми убеждение е, че единствената гаранция за просперитета и възхода на народа ни преминава през последователния стремеж да се интегрираме със световната култура, научни и образователни постижения, но и да имаме самочувствието, че ние сме постигнали нещо, че сме фактор в региона, в Европа и по света, каза държавният глава.

Българската нация дължи изключително много на своите "рицари" на културата, знанието и науката, подчерта още Плевнелиев.

Вижте снимки >>>

Вие сте нашите съвременни будители, вие сте строителите на днешна и утрешна България - така се обърна президентът към наградените.
Той им пожела здраве, вдъхновение и нови успехи и все повече млади хора да се запалят от техния плам, визия и послание за българите, че всеки може, така както те са успели.

С орден "Стара планина"- първа степен бяха удостоени известният специалист по гинекология, онкология и хирургия проф. Григор Горчев и поетесата и издател на българска литература Божана Апостолова-Пейкова.

Орден "Св. Св. Кирил и Методий"-първа степен получиха театралният и кинорежисьор Теди Москов, певицата и актриса Стефка Берова, актьорът, режисьор и драматург Камен Донев, актьорът и режисьор Мариус Куркински, драматургът Христо Бойчев, актрисата Петя Силянова и пианистът проф. Анастас Славчев.

Музикантът и педагог проф. Милена Моллова получи орден "Св. Св. Кирил и Методий" огърлие, а певицата Мая Нешкова - орден "Св. Св. Кирил и Методий" - втора степен.

Стефка Берова благодари за отличията от името на наградените и каза, че през целия си живот те са свършили своята работа, дали са за културата и науката на народа ни това, на което са способни, а то е много.

Утре държавният глава ще връчи ордени на други осем български културни дейци.

Преди дни треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева отказа да получи орден "Стара планина”, след като стана ясно, че е имало спор между министрите в кабинета за това дали да получи отличието.