В понеделник вечерта сценаристът Филип Станев демонстративно скъса в ефир снимката на държавния глава и я смачка, наричайки го "политически труп". Причина за това стана решението на Плевнелиев да пита Конституционния съд противоконституционни ли са три от въпросите в референдума, иницииран от Слави Трифонов.

Във връзка с повишения обществен интерес, днес в СЕМ се е провела работна среща с представители на ръководството на bTV Media Group, съобщиха от медийния регулатор.

"СЕМ припомни, че е важно при изразяването на лично мнение да се търси баланс между конституционното право и други, защитени от конституционното право ценности като правото на лично достойнство, чест и добро име. СЕМ категорично заяви, че острата критика има своето естествено място в съдържанието на доставчиците на медийни услуги, но тя не може да нарушава други, защитени права. СЕМ подчерта още, че спазването на морално етичните ценности е също толкова важно, както и спазването на закона", заявиха в позицията си от регулатора след разговора.

В него са участвали главният изпълнителен директор на bTV Павел Станчев и главният юрист Господин Йовчев. Те са подчертали, че дават право на изразяване на лично мнение като неразривна част от политиката на медията за плурализъм и изразяване на всички гледни точки, доколкото те не нарушават действащото законодателство, уточниха от СЕМ.

Още вчера от bTV излязоха с позиция, в която заявиха:

"Емоционалната реакция на г-н Филип Станев по повод личността на г-н Росен Плевнелиев, излъчена във външната продукция „Шоуто на Слави”, е израз на собствена позиция. Като подчертаваме, че винаги сме давали възможност за изразяване на всички гледни точки, доколкото те не нарушават действащото законодателство, bTV Media Group се разграничава от изразеното лично мнение от страна на г-н Станев".

Самият Станев заяви, че няма да се извини, защото не уважава "лицето Плевнелиев". Пред БНР той коментира:

"Не съжалявам за това, което направих, а и не мисля, че съм направил нещо, за което би трябвало да съжалявам".

В "Шоуто на Слави" пък беше подчертано, че сценаристът не е направил нищо незаконно, защото в лично качество Плевнелиев не представлявал президентската институция и да скъсаш снимката му не било същото като например да поругаеш националното знаме.

Самият държавен глава не е коментирал казуса.

Междувременно Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането му да прецени дали основният закон би бил нарушен с трите въпроса - за намаляване на броя на депутатите на 120, за въвеждане на електронно гласуване и за пряк избор в два тура на полицейски началници по места.