Противопожарни машини и тежка техника от почти цяла Южна България са се присъединили към вече използваните от Старозагорска и Хасковска област - коли има от Ямбол, Бургас, Пловдив и Кърджали. Общият брой на хората, участващи в гасенето - пожарникари, горски и гасачески групи, е над 400.

"Мини Марица-изток" мобилизира хора и техника, съобщиха от дружеството. От рудник "Трояново-3", който е най-близо до мястото на пожара, изпратиха три булдозера, една водоноска, един нафтовоз и един влекач.

От рудник "Трояново-север" се включиха с един булдозер и екип от двама булдозеристи, а рудник "Трояново-1" предостави един влекач. Хората и техниката на "Мини Марица-изток" ЕАД ще останат на мястото на пожара до пълното потушаване на огнената стихия.

"Мини Марица-изток" не за пръв път се включва в пожарогасителни операции. През 2007 г. дружеството предостави техника и човешка сила за гасенето на разразилия се пожар на територията на област Стара Загора. През 2008 година при потушаването на пожара на територията на област Хасково също бяха мобилизирани хора и тежка техника.

Два хеликоптера ще се включат в потушаването на пожара в Сакар
планина
, който гори от вчера следобед, съобщи областният управител на Хасково Ирена Узунова. Те ще излетят от авиобаза "Крумово", по разпореждане на военния министър Аньо Ангелов.Духа вятър и огънят се прехвърля през направените просеки, което затруднява овладяването на пожара, посочи Узунова, цитирана от БТА.

Днес в гасенето се включиха освен пожарникари, работници от горските стопанства, доброволци от община Гълъбово, и две военни поделения от областите Стара Загора и Хасково- 91 души.

Специалистите от РИОСВ, които изследваха въздуха в района на пожара съобщават, че няма замърсеност над допустимите норми.

Пътят Голяма звезда – Главан остава затворен за движение, поради силното задимяване и опасност от пътно-транспортни произшествия, предаде "Фокус".

Огънят тръгна в четвъртък следобед от нива в землището между общините Тополовград и Гълъбово. Причина за пожара е запалил се и изгорял трактор, каза комисар Николай Вълчев, началник на ОД ПБЗН Хасково. С техниката са подготвяни ниви за оране.

Към момента няма пострадали хора и опасност за населените места в района.