На 30 април 2014 година от затвора се измъкнаха 46-годишният Николай Николов-Шатката от Брезник, осъден на 20 години затвор за убийството на Николай Христов-Хайо, и гватемалският гражданин Хосе Луис Гевара Мартинез, на 48 г. - един от обвиняемите за въоръжен обир на бизнесмен в прохода Хаинбоаз.

Двамата успяха да се измъкнат за времето от 17 до 20:30 часа, разрушавайки стена.

В хода на разследването по отношение на Мартинез е издадена европейска заповед за арест, в изпълнение на която е получена информация от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ към МВР, че той е установен и задържан в португалската столица Лисабон. Предстои предаването му на българските власти, уточниха от пресцентъра на прокуратурата, подчертавайки, че използват инцидента с избягалите вчера двама затворници, за да съобщят за развитието по този случай.

Още в края на миналата година обаче в медии излезе неофициална информация, че гватемалецът е арестуван в Португалия. Очевидно процедурата по връщането му у нас още не е приключила.

Спрямо Николов също е издадена заповед за арест. В тази връзка са постъпили данни, че той се намира на територията на Великобритания, които са проверяват. При потвърждаване на тези сведения, предстои предаването му на компетентните органи на България.

След бягството на Шатката и Мартинез, които се измъкнаха с помощта на мним полицай с кола с полицейска лампа, бяха задържани няколко каналджии, които им помогнали да напуснат страната. В същото време двама служители на затвора бяха уволнени, а 11 наказани.

Днес вътрешният министър Валентин Радев призна, че още миналата година е имало информация, че единият от избягалите вчера готви бягство.

"За бягството на лицето Владимир Пелов имахме оперативна информация още през лятото на миналата година, че се готви такова нещо. Направени са необходимите и са взети необходимите мерки по това. Но, за жалост, се случи така, че той сега е избягал от затвора", каза той.

Правосъдният министър Цецка Цачева пък не скри, че в случая има човешки грешки.

Безлов: В затвора плащат колкото наем, за да живеят нормално >>