Щастливи сме с прекрасната история, която има нашият народ. Тя няма да бъде никога забравена, ще пребъде във вековете. Това каза пред журналисти във Велики Преслав Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, цитиран от БТА.

Той пристигна при старините в старата българска столица за тържественото отбелязване на 1125 години от Преславския църковно-народен събор, на който Преслав е обявен за столица на България.

В Дворцовата базилика в Националния историко-археологически резерват "Велики Преслав" бе отслужен благодарствен молебен, с участието на патриарх Неофит.

В него се включиха българският патриарх Неофит, митрополити от Светия синод, архимандрити от Сърбия и Украйна и църковен хор.

В краткото си слово Негово светейшество заяви, че единството, което сме показали при празнуването на началото на съборния живот на православната ни църква, нека бъде водещ принцип занапред у нас. Защото само чрез съборното единство между църквата и народа, държавата е просперирала през вековете, утвърждавайки се върху Христовото учение до днес.

Като припомни делото на участниците в Преславския църковно-народен събор, патриархът благослови българите с думите:

"Да бъдем честити и ние, че сме потомци на тези славни мъже и достойни българи, за които този ден беше абсолютно важен. Бог да благослови всички, които празнуват днешния ден."

Честването на 1125-годишнината от Преславския църковно-народен събор във Варненската и Великопреславска епархия започна с отслужването на Света Божествена литургия в Катедралния храм "Успение Богородично" във Варна, предаде БНР.

В речта си там патриарх Неофит каза, че съвременниците ни трябва да бъдат изпълнени с признателност към тези славни мъже, организирали Църковно-народния събор в Преслав преди 1125 години. За предците ни този ден е бил от огромно значение, а на нас носи вдъхновение, каза още Негово Светейшество.

В богослужението във Варна участваха членове на Светия Синод, игумени на големи български манастири, свещеници от епархията. На литургията присъстваха кметът на града Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, много миряни.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан обясни защо тази годишнина е толкова важна за българите и за православието: "В църковно отношение се взема решение за езика на богослужението да бъде славянобългарски език и за изграждането на вътрешната система на църквата".

"Това е един празник, който свързва националния ни девиз по някакъв начин в много по-ранно християнско време. Казваме, че "Съединението прави силата", но може да видим, че в ранно християнската държава, народ и църква са обединени в единодействие чрез съборността в Светата църква, т.е. тя обедини двата етноса - славяни и прабългари, в един духовен народ", обясни митрополит Йоан, припомняйки духовния смисъл на празника.