Това предаде радио Ватикана, цитирано от "Фокус". Йозеф Рацингер ще запази папското си име и след оттеглянето си от Свети Петровото служение. Ще продължи да се нарича Бенедикт ХVІ, а към него ще обръща с апелатива „Ваше Светейшество”.
Бенедикт ХVІ ще носи титлата „почетен папа” и „почетен Римски папа”, докато титлата „почетен епископ на Рим” е била отхвърлена, защото може да „породи объркване”.

Папата ще продължи да носи бялата си дреха, но без късата пелерина. Няма да носи червените обувки, които са символ на мъченичеството за Църквата. Що се отнася до папския пръстен с печата, той ще бъде унищожен след края на неговия понтификат от кардинала камерлинг и Декана на кариданлската колегия, както предвижда Конституцията Universi Dominici gregis. Йозеф Рацингер Бенедикт ХVІ ще продължи да носи пръстен, който няма да е папски.

В 20 часа местно време Светият отец ще се появи на прозореца на резиденцията в Кастел Гандолфо. След поздрава швейцарските гвардейци ще се оттеглят и ще отпътуват за Ватикана. От този момент Йозеф Рацингер вече няма да е папа, охраната на Кастел Гандолфо се поверява на Ватиканската жандармерия.
„След сбогуването на Папа Бенедикт ХVІ – поясни отец Ломбарди – Ватиканът ще бъде управляван от кардиналската колегия и швейцарската гвардия ще бъде под тяхно ръководство. Когато на 28 февруари в 20 часа швейцарската гвардия остави своя пост в Кастел Гандолфо това ще бъде публичен знак за края на понтификата", каза още отец Ломбарди. 
Папа Бенедикт XVI вчера даде последната си аудиенция като глава на Римокатолическата църква преди да се оттегли от поста си.

На 1 март деканът на Кардиналската колегия ще изпрати повиквателно писмо до кардиналите, а вероятно работата на съвещанията (Конгрегациите) ще започне от 4 март. Преди дни Бенедикт Шестнайсети издаде специален указ, с който променя закона за избора нов папа, датиращ от 1986 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Според досегашния закон конклавът за избор на нов папа трябваше да започне на 15 март. Но при това положение кардиналите, влизащи в състава му, щеше да трябва да бързат да изберат нов папа до 17 март, за да може той да се приготви за честването на католическия Великден, който тази година се пада на 31 март.

С промяната на законодателството папата дава възможност конклавът да се организира веднага след като той се оттегли от поста си. В документа се припомня, че нормалният срок за организиране на конклава си остава най-малко 15 дни или най-малко 20 дни след овакантяване на папския престол. В конклава влизат кардиналите, които са под 80 години. Той заседава в Сикстинската капела във Ватикана. Кардиналите гласуват всеки ден до избирането на папа. Новият ръководител на Римокатолическата църква се избира с мнозинство от две трети.