Бенедикт Шестнайсети емоционално се сбогува с вярващите. Той заяви, че разбира важността на решението си да стане първият оттеглил се понтиф от 600 години насам, но подчерта, че го е направил за доброто на Римокатолическата църква, предаде Ройтерс.

В реч пред поне 150 000 души, събрали се на площад "Свети Петър", папата заяви, че за Църквата „водите са бурни”, но Господ няма да позволи тя да „потъне”.

„Господ ни даде дни на слънце и лек бриз, в които уловът беше добър. Има обаче и моменти, в които има бурни води и насрещен вятър”, заяви Бенедикт XVI, правейки аналогия с библейски пасаж.

Когато завърши речта си, множеството, включително много от кардиналите, станаха на крака, ръкопляскайки. Бенедикт ще се оттегли утре вечер и след това кардиналите ще започнат консултации преди конклава за избор на негов наследник. Папата каза, че има голяма вяра в бъдещето на изпитващата проблеми Църква и допълни, че е решил да се оттегли с пълното съзнание за важността и изключителността на тази стъпка, но "с напълно спокоен дух".

Той допълни, че е твърде стар и немощен, за да продължи да води Църквата, обзета от кризи със сексуални посегателства от страна на свещеници срещу деца и изтичане на поверителни документи от Ватикана, свидетелстващи за корупция и съперничество сред ватиканските служители.

На големия площад от зори се бяха събрали много хора от Италия и от чужбина. Обикновено аудиенцията в средата на седмицата протича на закрито, но този път бе решено да се състои на открито, за да могат вярващите да зърнат за последен път понтифа. Мнозина в тълпата, която се стичаше към площада "Св. Петър" по мостовете през река Тибър и близките улички, държаха транспаранти, изразяващи благодарност към папата и пожелаващи му здраве.

"Той направи това, което му диктуваше съвестта пред Бог", каза монахиня, дошла на площада заедно с други монахини и хора от нейната енория. Други не бяха съгласни. "Той беше бедствие. Добре е за всички, че си тръгва", каза 61-годишен австралиец, дошъл на площада, за да види с очите си "историческия момент".

Утре папа Бенедикт ще се срещне с кардиналите в Рим, много от които са пристигнали за избора на негов наследник. В 18 ч. българско време той ще бъде откаран с хеликоптер в лятната папска резиденция в Кастел Гандолфо, на 15 минути път южно от Рим. Там той ще се появи на прозореца на вилата, за да поздрави множеството, което се очаква да го приветства на малкия площад. Това ще е и последната му публична поява.

В петък кардиналите в Рим ще започнат заседания, известни като "общи конгрегации", за да подготвят тайния конклав, който ще избере нов папа.

Вижте снимки от последната аудиенция на папа Бенедикт XVI