Столична община протестира срещу събарянето на емблематичния хотел "Рила" в центъра на София. Това стана ясно от думите на зам.-кмета на София по култура, образование и спорт доц. Тодор Чобанов пред bTV.

"Ще направим всичко възможно да хотел "Рила" да не бъде разрушен и да не бъдат изграждани нови агресивни обеми в историческия център на столицата", обясни Чобанов.

Преди месец протест срещу проекта за промяна на регулационния и застроителен план на сградата имаше и от страна на кмета на "Средец" Трайчо Трайков. По план хотелът трябва да бъде съборен и да бъде построен комплекс от търговска, жилищна и административна част.

В началото на 2018 г. стана ясно, че собствеността на "Рила", който дотогава се свързваше с избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков, е продаден на дружество, което се счита за контролирано от Евелин Банев-Брендо.

Задачата по изготвянето на проекта е възложена на едно от най-големите архитектурни бюра у нас, реализирало много от емблематичните сгради в столицата - "Ателие Серафимов архитекти".

От името на фирмата бе внесено искане за промяна на плана за застрояване за строеж на нова 10-етажна сграда на мястото на хотела с височина до 42 метра, както и за едноетажно пристрояване и надстрояване на съществуващата ниска сграда. Тогава главният архитект Здравко Здравков даде разрешение за изготвянето на проект.

Днес от думите на Тодор Чобанов стана ясно, че е изпратено писмо с несъгласие проектът да се изпълнява.

Собственикът "Рила център" е внесъл инвестиционното си намерение в Направление "Архитектура и градоустройство", като по думите на зам.-кмета Чобанов в него не е предвиден режим за опазване на археологическите находки в района.

Зам.-кметът беше категоричен, че местната власт е в силна позиция, тъй като сградата се намира в археологическия резерват, който пък има акт за изключителна държавна собственост. Според него има силни законови режими, които трудно биха преодолени. "Инвестиционното намерение само по себе си трябва да се насърчава от обществото, но то трябва да се подчинява на законите и правилата", обясни той, подчертавайки, че кметството би трябвало да успее да спре грандиозния проект.

Чобанов смята, че в случая с хотел "Рила" има особени правила и специфични изисквания, които трябва да се спазят. По думите му изграждането на хотела през 60-те години на XX в. е грешка. Той изтъкна, че в подземните нива е съхранена сграда, считана, че е от епохата на император Константин Велики. Чобанов уточни, че благодарение на това, че хотелът е изолиран, малко софиянци са посещавали мястото.

Чобанов се позовава и на чл.18 от Конституцията, според който "археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост". В писмото си - той предлага на Експертния съвет на Направление "Архитектура и градоустройство" "да санкционира и да не одобри представения проект за изграждане на нова многофункционална сграда в най-наситената с обекти на недвижимото културно наследство част в сърцето на София".

Основният проблем, според представителите на общината, е, не толкова строежът на сградата, а че той е в археологическия резерват на София.