Бъдещето на емблематичния хотел "Рила" в София е на път да се превърне в новата гореща точка на обществен споров. Причина за това е проектът за промяна на регулационния и застроителен план на сградата, който кметът на централния район "Средец" Трайчо Трайков възнамерява да отхвърли. 

По план хотелът трябва да бъде съборен и да бъде построен комплекс от търговска, жилищна и административна част. Проектът предлага сериозна намеса в трудната за балансиране централна градска част, съобщават от администрацията на район "Средец".

В началото на 2018 г. стана ясно, че собствеността на "Рила", който дотогава се свързваше с избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков, е продаден на дружество, което се счита за контролирано от Евелин Банев-Брендо.

От името на фирмата бе внесено искане за промяна на плана за застрояване за строеж на нова 10-етажна сграда на мястото на хотела с височина до 42 метра, както и за едноетажно пристрояване и надстрояване на съществуващата ниска сграда. Тогава главният архитект Здравко Здравков даде разрешение за изготвянето на проект.

Срещу него тогавашният кмет на "Средец" Мария Ачкова даде отрицателно становище.

Сегашният кмет на "Средец" Трайчо Трайков изброява в становището си до главния архитект на София Здравко Здравков редица възражения срещу проекта.

Той прилага множество аргументи - че "новият 42-метров обем ще доминира над ниските ограждащи го сгради, ще бъде нарушен силуетът по ул. "Цар Калоян" и по ул. "Леге", както и че се създава риск за конструктивната стабилност на старинната църква "Св. Николай Мирликийски" и останалите сгради НКЦ.

Според Трайков предлаганото ново застрояване и уплътняване на зоната трябва да бъде съобразено със стратегията на общината за развитие на публичните пространства в градския център, проект "София - град за хората" и доклада от проф. Геел. Той смята, че съществуващият и в момента проблем с паркирането ще бъде усложнен, а при сегашната несигурна икономическа ситуация "реализацията на подобни смели инвестиционни инициативи е много несигурна и би могла да се проточи допълнително".