Министерство на спорта обяви обществените поръчки за изграждането на първите 15 салона в училища, след като вчера на заседание на Министерски съвет бяха одобрени допълнителни разходи.

Новината съобщи спортният министър Красен Кралев, който посети двора на училището "Отец Паисий" в село Тополово, Асеновград. Там ще бъде изградено такова ново спортно съоръжение, което ще бъде използвано както за физкултурен салон, така и за тренировки на шестте отбора по волейбол.

Пет от обявените обществени поръчки са с прогнозирана цена е 1 200 000 лв.

Десет други са с по-малък размер - 547 кв. м., а стойността им ще е около 860 000 лева.

По-големите физкултурни салони са предназначени за училища с над 900 ученика, като разликата е в размера на игралното поле.

Освен баскетбол, волейбол и тенис на корт ще има възможност и за практикуването на футбол и хандбал при размери на игрищата 32х16м.

Училищата, на които са обявени поръчките за големи салони са VII СУ "Найден Геров" във Варна, СУ "Найден Геров'' в Пловдив, 134 СУ "Димчо Дебелянов" и Национална финансово-стопанска гимназия в София, ІІ Основно училище "П. Р. Славейков" в Стара Загора.

Тези, които са с по-малки салони, са ОУ "Д. Хаджидеков" и СУ "Св. Софроний Врачански" в Пловдив, Професионална гимназия по телекомуникации в София, СУ с разширено изучаване на чужди езици "Д-р Петър Берон" в Перник, СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Карнобат, Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас, СУ "Нешо Бончев" в Панагюрище, III Основно училище "Д.Благоев" в Шумен, ОУ "Петко Каравелов" в Асеновград и Осмо СУ в Благоевград.

В по-малките салони е предвидено да има по една съблекалня за мъже и жени с по 14 шкафчета и 3 душа за всяка една от тях, стая за треньори и учители, склад, и отделна тоалетна за хора с увреждания. В големите съответно по още една съблекалня с по 20 шкафчета и 4 душа, стая за треньори и учители, склад.

Това е второ гласуване на допълни средства, след като първия път Министерски съвет отпусна сумата от 25 млн. лева.

През следващата седмица ще бъдат обявени обществените поръчки за още 10 салона.