Родителите на 6-годишната Мария Иванова, която се бори за втори път с левкемията, получиха фактура за близо 14 000 лева за два медикамента, използвани при лечението на дъщеричката им в детската онкохематология в Университетската болница "Царица Йоанна" в София.

Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца зловещото заболяване се завръща. През април момиченцето е прието в ИСУЛ. Лечението на Мими налага употребата на два медикамента - "Винкристин" и "Онкаспар", които не са в списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10.

На 25 април майката на Мими - Надя Мирчева подава молба в касата да бъдат заплатени лекарствата, които са вливани на детето й. Подписва декларация, че има дарителска сметка, което означава, че те ще се платят със парите събрани в нея, а ако са нужни още, НЗОК ще ги даде. Вливанията обаче приключват, а решение на касата няма. Така болницата няма друг избор освен да поиска парите от семейството, обяснява началникът на отделението проф. Добрин Константинов.

Така родителите на Мими получават фактура на стойност 13 844 лева за закупените и използвани при лечението й медикаменти.

От Здравната каса обясниха пред bTV, че при кандидатстването майката не e представила всички документи. След като се събрали, се поискало и становище на експерти. Затова и до днес не е взето решение дали тези пари ще бъдат платени от държавата.

Междувременно от Надя Мирчева е поискано да декларира, че не желае да се ползват пари от дарителската сметка за плащане на лекарствата.

"Изпратих декларация, че по подаденото заявление от 25 април т.г. няма да участвам със собствени средства или със средства, набрани по дарителски сметки. Смятам, че държавата трябва да поеме лечението на дъщеря ми и предстоящата трансплантация във всяка една страна-членка на ЕС", категорична е майката.

През сълзи, Надя Мирчева допълни, че предпочита да не използва парите от дарителските сметки, за да може средствата да отидат при други семейства, които се нуждаят от помощ, защото в момента Мими е в изключително тежко състояние и транспортирането й е невъзможно.

Според Наредба №10 обаче в случая на Мария, НЗОК не трябва да плаща, което поставя под въпрос "осребряването" на фактурата. Междувременно лекарите в ИСУЛ продължават борбата за живота на 6-годишното момиченце.