Неправителствена организация Европейски център за транспортни политики (ЕЦТП ) обяви, че има сериозни забележки по изпълнението на току-що ремонтирания участък от магистрала "Тракия" между Стара Загора и Чирпан. Отсечката беше пусната в експлоатация на 16 юли.

Експерти на организацията веднага са направили проверка на място и установили, че пътната маркировка не отговаря на минималните изисквания за светлоотразителност. Изследването с рефлектометър показало, че коефициентът за нощна видимост коефициентът RL е само 262 миликандела - при норматив поне 300 миникандела.

"По време на визуалния оглед на експертите направи впечатление, че на някои места износващото покритие е с дебелина около 1 см при минимално изискване между 4 и 6 см", уточняват още от ЕЦТП.

Освен това, разделителните линии между платната били изпълнени с шумна маркировка, въпреки че според Наредба №2 за сигнализиране на пътищата шумящи могат да бъдат само крайните линии.

От организацията изтъкват, че през последните месеци няколко пъти са настоявали маркировката в участъка от 160-ия км на магистралата до Чирпан да се подмени, тъй като не отговаря на изискванията, но реакция няма.

Снимка: Калин Каменов, Dir.bg

"Негодната маркировка в тази отсечка и в пуснатия в петък участък Чирпан - Стара Загора е изпълнена от една и съща машина, защото много ясно се виждат специфични формации по самата маркировка", заявяват още от организацията.

ЕЦТП настоява маркировката и в двата посочени участъка да бъде подменена с такава, която отговаря на изискванията", пишат от неправителствената организация.

От Агенция "Пътна инфраструктура" все още не са коментирали забележките.