21 са регистрираните случаи с коронавирус, като общо случаите са 264. Разширява се географията в  Кърджали е регистриран един и в Хасково също. 14 от случаите са в София, в Смолян двама, Варна един, в Плевен - 1, Велико Търново - 1.  Това каза председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга на ВМА в 17 часа.

8 души вече са изписани. Утре се очаква да бъде изписан още един пациент, каза Мутафчийски. 

Двама военнослужещи са с положителна проба. Единият днес беше евакуиран от Косово. Той е старши лейтенант, с него има и офицер, двамата са близко контактни. Ще бъдат настанени във ВМА", потвърди Мутафчийски. Има и един военнослужещ на мисия в Румъния. Той е настанен в инфекциозна болница в Букурещ.

В София в Пета градска болница има пет случая, в "Пирогов" има още един интубиран пациент, в "Света Анна" има два случая - на жена и мъж на 75 и 54 години, от които мъжът е интубиран. В Инфекциозна болница също има пациент с коронавирус - той е на 33 години.

В столичната Специализирана болница за лечение на белодробни болести няма данни за медици с положителни проби, но има настанен пациент, който е лекар. В Пета градска болница има заболели от персонала, под карантина са четири отделения, което практически прекрати работата на болницата до излизане на отрицателните проби.

Пикът на коронавируса вероятни ще е около Великден. Това каза ген. Венцислав Мутафчийски в предаването "Лице в лице" по bTV.

PCR тестът е единственият начин да се установи със сигурност заболяването, обясни той.

Според него бързите тестове са за края на епидемията, те не могат да се ползват в началото. Искането за бързи тестове е в търговски смисъл.

"Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси", бе категоричен председателят на оперативния щаб.

Няма да надделее мнението на медицинския съвет за бързите тестове, каза още началникът на оперативния щаб.

Рязък бум да се предотврати можем само с изолация, вирусът се предава от човек на човек, няма как да се предаде без контакт, обясни още Мутафчийски.

Той обясни и че в посока на бързи тестове се прави много в държави като Израел и САЩ, а в Германия има антиген методика, която е за по-бързо установяване, развиват се бързо нещата, така че ще има лесен и бърз тест с висока степен на изпълнимост, коментира още началникът на щаба.

Той обясни и че у нас има достатъчно сигурни тестове - около 10 хиляди, като сме поръчали и апарати за обдишване, които чакаме от Китай.