Ние сме на прага на една сериозна опасност, която преминава почти през цялата Централна и Източна Европа в момента. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод на африканската чума по свинете, на брифинг след първото заседание на Централния епизоотичен съвет в Министерски съвет.

Към момента в България е открито едно огнище на африканска чума - в с. Тутраканци.

Съветът е обсъдил сигурността в индустриалните ферми и личните пространства. Взето е решение на съвета за укрепване на биосигурността по фермите и стриктно прилагане на Закона за ветеринаромедицинската дейност.

Порожанов обяви, че на следващото заседание на Министерския съвет ще бъде внесено предложение за стимулиране на усвояването на домашните животни в 20-километрова зона около индустриалните ферми.

Зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов коментира, че със законови промени се предвижда въвеждането на превантивно клане, което се прилага и в Западна Европа. То ще има за цел да очисти коридор, за да се предотврати разпространение на болест. Тази мярка щяла да се отнася за фермите, които нямат необходимата степен на биосигурност.