Галин Иванов от Попово и съпругата му, които са сред натровените от опасния спанак, се почувствали зле, минути след като яли от него. Той твърди пред bTV, че жена му е халюцинирала. Според регионалния в. "Марица" експерти от отдел Растителна защита към Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив твърдят, че насажденията край селото със спанак са чисти от плевели и следи от татул. 

Попадналият в търговската мрежа спанак с листа татул продължава да е водеща тема и днес. Количеството в склада на пловдивския производител е с предписание да бъде унищожено. Беритбата на съмнителния зеленчук е спряна. Така няма опасност от рецидив в търговската мрежа, успокоиха от Агенцията по храните в Пловдив.

Инспекторите от агенцията по храните продължават проверките и изземват наличните количества от магазините.

"Искаме да призовем и гражданите, които вече са си закупили и може би има в хладилниците останал от този спанак, с производител от Пловдив, просто да не го консумират, а да го върнат в обекта от който са го закупили", призова директорът на инспекцията по храните в Търговище д-р Анелия Цонева.

От първо лице

Галин Иванов от Попово и съпругата му се почувствали зле, минути след като яли от спанака. Купили го от верига хранителни магазини.

"Жена ми се свлече на дивана и каза - нещо ми стана, в тоя момент и аз започнах да чувствам нарушение в зрението и веднага потърсихме спешна помощ в Попово... Бяхме в доста тежко състояние, особено жена ми халюцинираше, имам чувството че в линейката изпадаше в безсъзнание", разказа мъжът.

Айлин Садък от Търговище също пазарувала в хипермаркет: "В момента в който тръгвам да го готвя, намирам някакви стръкчета които са по различни от това на спанака и добре, че ги мих листенцата едно по едно и не попаднаха в храната на детето".

Симптомите

Четирима души са били приети в "Пирогов" след консумация на спанак в последните седмици, уточниха от спешната болница.

Симптомите при отравяне с татул се появяват до няколко часа след консумация. Лечението се провежда с медикаменти, а зеленото растение е най-опасно за децата и възрастните над 70 години, предупреждават токсиколози.

"Сърдечно-съдови проблеми, които имат, хора, които имат ритъмни, проводни, нарушения, хора, които имат високо кръвно - в една възбудна ситуация те по принцип ще качат още кръвното и от там вече могат да възникнат всякакви видове усложнения от основните системи на организма", посочи началникът на спешната токсикология във ВМА д-р Детелина Перчемлиева.

Производителят

Спанакът е отгледан край пловдивското село Златитрап. Производителят казва, че зеленчукът, който има сертификат за качество по международни стандарти, се прибира механично от полето.

"Хората, които стоят тук, на лентата, правят първичното сортиране, когато видят нещо, което не е спанак, в случая може да е плевел, изсъхнала клонка, жълти листа, бучка пръст и всичко, което не би трябвало да е в пакета, се отстранява", подчерта Ивайло Малджански.

После и работниците проверяват и прочистват от плевели.

Земеделецът сортирал спанака си в склад без регистрация в Агенцията по храните, но след наложен акт, това е направено.

Зеленчукопроизводители правят подписка в защита на Ивайло Малджански, която ще внесат в Агенцията по храните и в Министерство на земеделието, съобщи в. "Марица". Те са категорични, че някои завистливи техни колеги нарочно са скалъпили сценария с татула, за да го злепоставят. Клеветата идва седмица след като той стана медийна звезда в страната и бе сочен за образец. От голяма търговска верига бяха организирали инфо медиен тур, за да се видят добрите производствени и агротехнически практики именно в образцовото стопанство на Ивайло Малджански и като цяло да се проследи пътя на храната от полето до трапезата. Земеделският производител, който е агроном по професия, миналата година спечели приза в конкурса "Фермер на Тракия 2017" на вестник "Марица". Той бе единодушно избран от квалитетно жури от аграрни учени и специалисти, твърдят от медията.

Експерти от отдел Растителна защита към Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив са направили щателна проверка на полето в землището на с. Златитрап, където се отглежда въпросния спанак. Установено е, че насаждението от над 200 декара спанак е чисто от плевели, без никакви следи от татул, треви или други бурени. Такива не са открити и в базата му за сортиране и пакетаж, твърди "Марица".