Мускулести момчета са завзели след края на работното време в сряда 20 декара публична държавна собственост в Ботаническата градина на Софийския университет във Варна, съобщава в. Сега.

От публикация във в. Дума става ясно, че частно лице, придобило съседен терен над пътя в курорта "СВ. Константин и Елена", е разградило оградата на градината и се опитва да прокара път през нея.

Теренът е ограден с телена ограда и продължава да е завзет от претендиращи собственост върху него лица, които са си разпънали и тента. Така достъпът на ръководството на градината до оражнерии с редки видове, инвентар, инсталации е отрязан. За това сигнализира ръководителят на градината във Варна Огнян Илиев.

Според директора на трите ботанически градини на СУ в страната Красимир Косев, става дума за самоуправство, тъй като университетът не допуска частника през територията на градината, предлагали са му спорът да се реши в съда, но вместо заведено дело, резултатът е грубо нахлуване и рушене на екопарка, за който отговорност носи университетът. Според ректора проф. Анастас Герджиков, това не е първото подобно посегателство в последните години, става дума за препродаден реституиран терен, до който частникът се опитва да прокара път. Косев направо заяви, че от 25 години е все едно и също.

Разграждането на оградата и нахлуването в градината е станало в сряда след 18.30 ч., но полицията не е съставила акт. Образувана е преписка.

Софийският университет разполага с акт за публична държавна собственост от 1999 г. за терена от 360 декара във Варна, върху който е разположена ботаническата градина, обясни пред "Сега" Илиев.

През 2002 година с акт за собственост върху 20 декара по закона за собствеността и ползването на земеделски земи, който се прочу с възстановяването на терени с помощта на кошаревски свители, се сдобиват група частни лица, разказа Илиев. През 2004 година те правят опит да завземат имота чрез трето лице, което претендира, че го е наело. Варненският окръжен съд тогава отмени въвода във владение и спасихме терена, обяснява ръководитеят на градината. Сега се пробва сходна схема - за 20-те декара отново се претендира през трето лице, което се представя за кредитор на частните лица, обясниха от градината.

От градината веднага са подали сигнал в полицията, но униформените не могат да предприемат нищо, защото и двете страни представят документи за собственост. И този спор ще се решава по съдебен път, но градината е притеснена заради невъзможността да ползва обектите, разположени на спорното място, и да се грижи за редките видове в оранжериите.