Във връзка с огромния брой запитвания, ви информираме, че Република България не е въвела ограничения на държавните си граници по отношение на българските граждани. Това съобщи Министерството на външните работи.

Нашите сънародници могат да влязат на територията на България, откъдето и да идват, но под 14-дневна карантина по решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ще бъдат поставяни, тези, които се връщат от определените за рискови държави - Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай, се уточнява в съобщението.

Към момента границите на съседните на България страни са отворени, като на места са наложени допълнителни ограничения или допълнителни проверки във връзка с борбата с разпространението на коронавируса.

Ако решат да предприемат пътуване, препоръчваме на българските граждани зад граница преди това да се информират за въведените превантивни мерки в държавите, през които преминават, включително и на границите на съответните държави, препоръчва МВнР.

Каква е актуалната обстановка с граничния контрол

• Италианско-словенска граница - преустановен е всякакъв вид транспорт. Осигурена е възможност за завръщане на словенски граждани;

• Хърватия - транзитно преминаване през страната за период не по-дълъг от 24 часа;

• Чехия - преминаване от и към Германия и Австрия единствено през определени ГКПП;

• Република Северна Македония - няма ограничения, но пътниците, пристигащи от рискови зони, се насочват единствено към ГКПП Гюешево;

• Сърбия - функциониращи единствено големите ГКПП. На българо-сръбската граница: "Калотина" и "Връшка чука", на преминаващите през граничните пунктове граждани се извършват допълнителни проверки, включително измерване на температурата.

• Гърция - няма ограничения на ГКПП Промахон и ГКПП Маказа;

• Унгария - граничен контрол се извършва на словенската и хърватската граница, включващ проверка на телесната температура и провеждане на интервю. Превозвачи, пътуващи от Италия, могат да влязат на територията на Унгария от Австрия през пункта Rábafüzes, ако разполагат с медицински документ, издаден в рамките на 4 дни, посочващ, че притежателят му не е заразен с вирус COVID-19. Продължава забраната за влизане в Унгария на физически лица, пътуващи от Италия;

• Германия - има засилен контрол по границите с Австрия и Швейцария. Не се планира границите да бъдат затваряни;

• Швейцария - няма ограничения за пътуване;

• Румъния - към момента не е в сила затварянето на ГКПП с България въпреки изказването на министъра на вътрешните работи на Румъния.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат със Ситуационния център на МВнР на следните денонощни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085 и на имейл адрес crisis@mfa.bg.

Затворени граници: Полша, Чехия, Дания, Словакия

Полша се превърна в поредната държава от ЕС, която затваря границите си пред чужденците. Ограничителната мярка се въвежда от неделя.

14-дневна карантина ще бъде наложена на полските граждани, които се завърнат у дома, каза той.

До момента Полша е потвърдила 68 случая на коронавирус и един починал.

По-рано Дания, Чехия и Словакия обявиха подобни временни забрани за влизане на чужденци в техните страни, въпреки че Словакия освобождава поляците от ограниченията.

Украйна, която не е член на ЕС, също ще затвори границите си за чужденци.

Може ли да се затварят Шенгенските граници

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция днес, че пълното затваряне на европейските граници не е желателно. По нейните думи би било оправдано да бъдат предприети допълнителни санитарни (скринингови) мерки по границите. Едностранните мерки не са добро решение, коментира фон дер Лайен. Не можем да спрем заразата, но е възможно и много важно да забавим скоростта на разпространението й, ЕС може да устои на това предизвикателство, добави председателят на комисията.

Държавите от ЕС могат да извършват здравни проверки на пътниците, които прекосяват техните граници и за това не е необходимо да уведомяват Европейската комисия, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон на пресконференция след днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА.

Тя поясни, че държавите от Шенгенското пространство могат да възобновят и граничните проверки, ако установят заплаха за обществения ред. В този случай те трябва да предупредят комисията за действията си.

Държавите имат правото да върнат от границата чужденци, които възприемат като всеобща заплаха, добави еврокомисарят.

Френският президент Еманюел Макрон междувременно предложи Европейският съюз да въведе през идните дни засилени мерки за контрол на границите на Шенгенското пространство или дори да ги затвори за зоните в риск.